VIDÉKEN IS DRÁGULNAK A LAKÁSOK

VIDÉKEN IS DRÁGULNAK A LAKÁSOK


EMELKEDIK A LÉLEKTANI HATÁR, AZ AZ ÁRSZINT, AMENNYIT A TÖBBSÉG VÁSÁRLÁSRA FORDÍTANA


Óriási árkülönbségek vannak a megyeszékhelyek között: van, ahol a vásárlók többsége legfeljebb 17 millió forintot tud lakásra költeni, de van olyan város is, ahol a legtöbben akár harmincmilliót is e célra szánnak. Míg Kaposvárott a legfeljebb 15 millió forintba kerülő ingatlanok teszik ki a kínálat felét, Győrött vagy Székesfehérvárott ebben az ársávban már nincs értelmezhető kínálat. A lélektani határ jelenleg is folyamatosan emelkedik a nagyvárosok többségében.


Nemcsak a négyzetméterárakban van jelentős különbség az egyes megyeszékhelyek lakásárai között, de az érdeklődések és a kínálat árkategóriáiban is érdekes eltérések láthatók. Az Ingatlan.com lapunk részére készített összeállításából többek között kiderül, hogy Kaposvárott, Miskolcon és Tatabányán az érdeklődők háromnegyede legfeljebb 17 millió forintért keres ingatlant. Székesfehérvárott ugyanakkor harmincmillió forintnál, Debrecenben pedig 28 milliónál lehet meghúzni ezt a határt, ám Fejér megye székhelyén mindössze a kínálat 38 százaléka kerül harmincmillió forintnál kevesebbe, a Hajdúság központjában pedig 45 százaléka.


Az évek óta tartó lakáspiaci dráguláshoz – ami Budapest után szinte egyből megkezdődött a nagyvárosokban is – előbb-utóbb a kereslet is igazodik. Ezt jól mutatja ennek a bizonyos lélektani határnak a növekedése: 2012–2013 körül több városban alig haladta még meg a tízmillió forintot, és egy-két kivétellel sehol nem volt több húszmillió forintnál. A drágulás most ismét gyorsuló ütemű, a jegybank legutóbbi lakáspiaci jelentése szerint legalábbis a vidéki városokban az idei második negyedévben 16 százalékot meghaladó mértékű volt az áremelkedés éves összevetésben.

– Jól látszik, hogy a felkapott és ingatlanpiaci szempontból drágának titulált városokban a lélektani határ alatt a kínálatnak csak szűkebb része található. Ezekben a városokban éppen ezért további felértékelődés is elképzelhető, mert ha a vevők nagy része a kínálat szűkebb részén osztozik, akkor előbb-utóbb magasabb ártartományban kell körülnéznie azoknak, akik az adott városban akarják megoldani a lakhatásukat – magyarázta Balogh László, a hirdetési oldal vezető gazdasági szakértője.

Kaposvárott a teljes kínálat csaknem felét legfeljebb 15 millió forintos ingatlanok teszik ki, Győrött és Székesfehérvárott ezzel szemben az elmúlt évek drágulása miatt ebben az ársávban már nincs értelmezhető kínálat. A Kisalföld központjában a jelenleg kínált 2600 lakás mindössze két százaléka vásárolható meg legfeljebb 15 millió forintért, utóbbiban az 1300-as kínálat három százaléka.

Ha valaki legfeljebb húszmillió forintot tud lakásvásárlásra fordítani, akkor Tatabányán és Kaposvárott igen széles kínálattal találkozik, mindkét városban az elérhető lakások több mint kétharmada ezen az árszinten belül található. Debrecenben, Győrött, Kecskeméten, Székesfehérvárott és Veszprémben ugyanakkor a kínált otthonok negyede sem tartozik ebbe a kategóriába.

A drágulást jól mutatja, hogy négy olyan megyeszékhely is van, ahol legfeljebb a kínálat fele tartozik a harmincmillió forintos plafon alá: Székesfehérvár, Debrecen, Kecskemét és Veszprém. Eközben Győrött és Egerben tíz hirdetett lakásból négy drágább harmincmillió forintnál.


Összehasonlításként érdemes megemlíteni Budapestet, amely kiemelkedik minden létező lakáspiaci összehasonlításban: a fővárosban 45 millió forint a „lélektani határ”, jóllehet ebbe az ársávba csak a lakások kevesebb mint fele tartozik.