Ingatlan-bérbeadás: 2019-től a rezsiköltség nem része a bevételnek

Ingatlan-bérbeadás: 2019-től a rezsiköltség nem része a bevételnek


A 2019 januárjától életbe lépő szabályok alapján nem kell vagy nem szabad továbbszámlázni a magánszemélyként bérbeadott ingatlan rezsiköltségét? – kérdezte az Adózóna olvasója. Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Magánszemély bérbeadók esetén a 2019. januártól életbe lépő szabályok alapján nem kell (vagy nem szabad) a rezsiköltséget továbbszámlázni. Kérdésem a következő: Nem kell vagy nem szabad továbbszámlázni az ingatlan rezsiköltségét? Tehát a bérbeadó eldöntheti-e ezt a dolgot, vagy törvényi kötelezettsége van? Mi a helyzet a közös költséggel? Része-e a rezsinek, vagy külön kezelendő és kötelező a továbbszámlázása? Amennyiben kötelező továbbszámlázni, és a közös költség vízmérő hiányában víz- és csatornadíjat is tartalmaz, akkor a víz- és csatornadíjjal csökkentett közös költséget kell továbbszámlázni?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

2019-től a rezsiköltség nem része a bevételnek.

Az Szja tv. 17. § (3a) bekezdése szerint ingatlan bérbeadása esetén nem minősül bevételnek az ingatlan használatához kapcsolódó, más személy által nyújtott, e személytől vásárolt szolgáltatásnak (így különösen a közüzemi szolgáltatásnak) a bérbeadó által a bérbevevőre – az igénybevétellel arányosan – áthárított díja.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amit a bérlő fogyaszt, azt az összeget nem kell bevételnek tekinteni, tehát nem is kell átszámlázni, de a bérlő ragaszkodhat hozzá. Nem tartozik ide a közös költség és például a lakás biztosítási díja sem.

Amennyiben a közös költség a víz-, csatornadíjat is tartalmazza, akkor a közös költséget meg kell bontani és a víz, csatornadíjjal csökkentett összeget kell továbbszámlázni a bérlő részére.