Ingatlanvétel, -bérbeadás és értékesítés áfája

Ingatlanvétel, -bérbeadás és értékesítés áfája


Egyéni vállalkozó lakást, autóbeállót és lomtárt vásárolna, bérbeadás céljából. Jelenlegi tevékenységét kibővítené bérbeadási tevékenységgel. A bérbeadásra az áfát választaná. A beszerzett ingatlan áfája levonható? Ha évek múlva eladná az ingatlant, áfát kell-e utána fizetnie? Olvasónk kérdéseire dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 120. §-ában foglalt általános szabály értelmében az adóalany az adóköteles termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása érdekében felmerülő előzetesen felszámított adóösszegeket levonásba helyezheti, az adólevonási jogra vonatkozó egyéb jogszabályi rendelkezések sérelme nélkül, ugyanakkor az adómentes termékértékesítéshez, szolgáltatásnyújtás érdekében felmerülő előzetes általános forgalmi adó nem levonható.

Az áfatörvény speciális levonási tilalmat csak a lakóingatlan beszerzéséhez fűz [124. § (1) h)]. Azonban ez esetben is, amennyiben a lakóingatlant igazoltan egészében vagy túlnyomó részt úgy hasznosítja, hogy azt adókötelesen bérbeadja, úgy az ingatlan általános forgalmi adóját az áfatörvény 125. § (2) d) pontja alapján levonhatja.

Továbbá, az áfatörvény 125. § (1) b) pontjára tekintettel lakóingatlan – adóköteles – továbbértékesítési célú beszerzése esetén is van a továbbértékesítőnek levonási jogosultsága.

Az áfatörvény 136. §-a 20 év figyelési periódust ír elő az ingatlan tárgyi eszközök áfájának korrekciójára, azaz a rendeltetésszerű használatba vételtől számított 240 hónapos figyelési időszakon belül értékesíti, a teljesítés hónapjára és a hátralevő hónapokra együttesen időarányosan jutó előzetesen felszámított adó összegét véglegesen nem vonhatja le, ha a tárgyi eszköz értékesítése adólevonásra egyébként nem jogosítaná, azaz az ingatlan értékesítése adómentes.