Zártkerti kisokos - mire figyeljünk ingatlanvásárlásnál

Sokan menekülnek a város zajától és az egyre magasabb ingatlanáraktól a települések külterületeire, ahol régi elnevezéssel zártkerti ingatlanokat találhatnak az érdeklődők. Miben különbözik ez a belterületi lakóingatlanoktól, mennyivel olcsóbb és vehető-e fel rá hitel? Íme a legfontosabb tudnivalók. 


A telekkönyvi nyilvántartás szerint zártkerti területek a települések közelében található szőlők, gyümölcsösök, pincék, gazdasági és üdülőterületek. Általánosságban ezeket a telkeket a belterületieknél kisebb arányban szabad beépíteni, a rajtuk álló felépítmények nem feltétlen lakhatási céllal létesültek, így jellemzően kisebb alapterületűek és nem teljesen komfortosak. Viszonylag kedvező áruk miatt keresettek lakhatás céljából is, bár sokan még mindig „csak” nyaralóként használják őket, főleg a Balaton, a Velencei-tó mentén, dunai településeken. Ingatlanközvetítői tapasztalatok alapján akár 50-60%-kal is olcsóbban vehetők meg, mint a hasonló belterületi házak vagy lakások. 

Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője tudósítónknak elmondta: a zártkerti ingatlanok közül a legnépszerűbbek az adott településhez közel elhelyezkedő, lakható méretű (40–60 nm) hétvégi nyaralóházak, amelyekbe bevezették a vizet és a villanyt. Az ilyen típusú házakat kispénzűek lakhatási céllal vásárolják, bár sok városlakó is keres ilyent – megtartván eredeti, azaz nyaralótelek funkcióját. „A viszonylag kedvező ár mellett nehézségekre is célszerű felkészülni. Ilyen lehet a közlekedés és a kényelmi szolgáltatások hiánya. Jogi és ingatlanpiaci szempontból is érdemes felkészült szakemberhez fordulni, hiszen a hagyományos házvásárláshoz képest buktatókba és nehézségekbe ütközhet a vásárló.

Ingatlanjogi szempontból nagyon fontos annak ellenőrzése, hogy az adott zártkerti telket kivonták-e a művelésből. Ha ugyanis jogilag még művelési terület, azaz a földtörvény szabályai vonatkoznak rá, akkor elővásárlási joggal és szabályozott dokumentációval terhelt az ügylet. Ilyen esetben az adásvételi processzus elhúzódhat. Ingatlanközvetítői tapasztalatok alapján az elővásárlási joggal a legtöbb esetben nem élnek az arra jogosultak, de ettől függetlenül az eljárás ideje nem rövidül.

Finanszírozás szempontból is nehézségekbe ütközhet a reménybeli vásárló. Ha piacképes az ingatlan, találhat finanszírozó bankot, igaz, a szokásosnál nagyobb önerővel kell rendelkeznie. Ügyelni kell arra, hogy minden dokumentáció megegyezzék, így a tulajdoni lapnak és a térképmásolatnak is a valóságot kell tükröznie. Ha a területen lévő ingatlan besorolása nem lakóingatlan, akkor a családtámogatási kedvezmények nagy többsége sem vehető fel rá.