Brutális áresések várhatók az ingatlanpiacon

Brutális áresések várhatók az ingatlanpiacon


Balla Ákos szerint nincs ma olyan elemző Magyarországon, aki szerint pozitívan alakulna az ingatlanpiac a járvány kitörése óta. Az ingatlanszakértő úgy látja, hogy az elmúlt hetekben a vevők pozíciója javult, 10 százalékos alkut is megfogalmazhatnak az eladók felé. Hozzátette: sokan arra spekulálnak, hogy ha már most 10 százalékkal le lehet törni az árakat, később akár 20-30 százalékkal olcsóbban is hozzájuthatnak a kiszemelt ingatlanhoz, ezért várakoznak.

A szakértő elmondta, hogy februárban még semmilyen hatása nem volt a koronavírusnak az ingatlanpiacra. Március első heteiben még voltak tranzakciók, de ezek többsége az előző hónapból húzódott át, összességében 40 százalékos forgalom volt jellemző a hónapra. „Ha áprilist nézzük, attól tartok, hogy körülbelül 20 százalékos forgalom lesz az egész piacon a korábbi, szintén áprilisi állapothoz képest” – véli Balla, aki szerint ez drámai visszaesés, hiszen a költségek nem változtak.

Az ingatlanpiacon egyébként még nem jelentek meg a kényszereladók, és a spekulánsok tömeges megjelenése sem tapasztalható.

Balla Ákos ezt annak tudja be, hogy most mindenki az egészségével, megélhetésével van elsősorban elfoglalva. Egyébként arra számít, hogy az ingatlanpiac viszonylag gyorsan, 2-4 hónap alatt talpra fog állni a veszélyhelyzet elmúltával. Ugyanakkor azt gondolja, hogy nagyon sokat fognak veszíteni az ingatlanok az értékükből. „Az életünk minden területén veszteségre kell most felkészülni” – tette hozzá a szakértő.

Balla a műsorban arról is beszélt, hogy a hirtelen, kényszerből visszaadott albérletek miatt 30-40 százalékos visszaesések is tapasztalhatók a bérleti díjaknál, főleg Budapest belvárosában, a külvárosi részeken alig 10 százalékos visszaesés mérhető.

atv.hu