Kiszámolták, hány évet kell dolgozni egy saját lakásért Magyarországon

Az átlagos bruttó keresetet alapul véve 23 európai ország közül a cseheknek kell a legtöbb ideig spórolniuk egy saját ingatlanért cserébe.

A Pénzcentrum a Deloitte Property Index adatait elemezte, ezek szerint 23 európai ország közül Luxemburgban volt tavaly a legdrágább a lakásvásárlás, a második helyezett Ausztria lett 4176 eurós, míg a harmadik Norvégia 4120 eurós négyzetméterenkénti átlagárral.


Magyarországon a lakások átlagos négyzetméterára 2019-ben 1475 euró volt.

2015 és 2018 között folymatosan nálunk volt Európában a leggyorsabb ütemű a drágulás, ez a trend 2019-ben viszont megtört. Tavaly Luxemburgban, Franciaországban és Spanyolországban is nagyobb áremelkedést mértek, mint Magyarországon - tette hozzá a lap.

Ha csak a fővárosokat nézzük, máris más a helyzet: 2019-ben Párizs lett a legdrágább város, a második helyen Tel-Aviv, a harmadikon pedig Luxemburg áll 9565 eurós négyzetméterárral. A régióban Prágában és Pozonyban is drágább az átlagos lakásár négyzetméterre lebontva. 

Magyarországon 7,6 évig kell a teljes éves bruttó átlagkeresetet félretenni ahhoz, hogy saját lakást vásárolhassunk. Ezzel szemben Csehországban 11,4 évig kell dolgozni egy ingatlanért.