Zöld hitel

Zöld hitel

Ingatlanközvetitő iroda Nyiregyházán, profi szakértelemmel. Ingatlan közvetités Nyíregyháza és környékén. Ingatlanok egy helyen, komplex szolgáltatással!

Mi az NHP Zöld Otthon Program?

 Az MNB 2021. október 4-én elindította – a Növekedési Hitelprogram részeként – az NHP Zöld Otthon Programot. A program elsődleges célja a magas energiahatékonyságú ingatlanok iránti kereslet erősítése, mivel 2022. június 30. napja utáni használatbavétel esetén már csak olyan épületek kaphatnak használatbavételi engedélyt, amelyek legalább BB minősítésűek (vagyis közel nulla energiaigényűek).


Mi az a zöld hitel?

A zöld hitel olyan jelzáloghitel, amelyet legalább BB energetikai besorolású, vagy annál is modernebb új építésű ingatlan vásárlására vagy építésére fordíthatsz, akár 70 millió forint értékben. Kamata rendkívül kedvező: maximum 2,5%-os, és akár 25 éves futamidőre is felveheted.


Zöld hitellel ingyenes a CSOK hitel?

A CSOK hitelt kedvező kamat helyett kamatmentesen kapod, ha egyszerre veszed fel a zöld lakáshitellel, együttesen maximum 70 milliós összegben. CSOK hitelt 2 és 3 gyermekes családok vehetnek fel maximum 10 illetve 15 millió forintig a vissza nem térítendő CSOK támogatás mellé.


Mi kell a BB energiatanúsítványhoz?

A BB minősítésnek két feltétele van:

1.) a szokásos energetikai mérőszám mentén közel nulla energiaigényűnek minősüljön a lakás,
2.) az energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló forrásból kell biztosítania (pl. nap- vagy geotermikus energia, biomassza).


Mi számít új építésűnek?

Állami támogatást, pl. zöld CSOK hitelt, igényelhetsz egy vállalkozás által újonnan épített lakóingatlanra, amelynek te leszel az első magánszemély tulajdonosa, vagy az általad saját magad számára újonnan épített ingatlanra is.


Jobb a zöld hitel, mint egy sima lakáshitel?

Ha megfelel ingatlanod az új építésű és energetikai feltételeknek, mindenképp, hiszen 2,5%-os kamata kedvező és rögzített.

Például 20 millió forintos, 25 éves zöld hitellel már 3 millió forintot spórolhatsz egy 10 éves kamatperiódusú piaci, nem támogatott hitelhez képest.


Tetszik a törlesztő, de ennyi is marad?

A zöld lakáshitel kamata amellett, hogy kedvező, a futamidő végéig rögzített, így a havi törlesztő részleted nem változik.