Brutálisan megdrágulnak az albérletek

Brutálisan megdrágulnak az albérletek

2023-06-04 19:01:35

Brutálisan megdrágulnak az albérletek


Ingatlanszakértők tájékoztattak: nagy emelkedés várható, a drágulás a bérlőket érinti.


Sokan az elhalasztott vásárlások miatt csak ideiglenesen keresnek kiadó ingatlant, ők azok, akik rövid távon gondolkodnak, és arra az időre még hajlandók kifizetni a havi több tíz ezer forinttal megemelt lakbért. De már ők sem sokáig.


Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat tulajdonosa szerint az albérletipiacon ismét emelkednek az árak, de a középkategóriás, Budapesten 200 ezer forint körüli összegért bérbe vehető lakásokból szerény a kínálat. Úgy látja, a most üresen álló ingatlanok magas bérleti díja „vagy bejön, vagy nem” alapon lett meghirdetve.

Más a helyzet a már kiadott lakásokkal. A régi bérlők óvatosan emelnek árat, hiszen már egyetlen havi kiesés is 10 százalékos mínusz éves szinten, nem beszélve az új bérlő fogadása előtt szükséges tisztasági festés és karbantartás költségéről.

A pontosan fizető régi bérlő a legjobb bérlő – vélekedik a legtöbb bérbeadó, joggal, különösen akkor, ha az infláció miatti áremelkedéseket vagy azok egy részét be tudja építeni az éves díjemelésbe. A tervezhető, kiszámítható bevétel és kiadás összege mindkét fél számára fontos, és ezért kerül bele egyre több új szerződésbe közös megegyezéssel az indexált áremelés lehetősége.

A GDN Ingatlanhálózat tulajdonosa úgy gondolja, hogy a felsorolt tények miatt hosszabb távon mindenképp jobban megéri a vásárlás, sokkal inkább, mint a bérlés. Az albérleti díj ugyanis folyamatosan emelkedni fog, a törlesztőrészlet viszont 20-30 évre fixálható, sőt, a jelenleginél alacsonyabb kamatok esetén hitelkiváltásra is van mód. Az ingatlanközvetítő hálózat elemzése szerint – 150 ezer forintos induló lakásbérleti díjat és 200 ezres havi hiteltörlesztést feltételezve – az albérleti díjak tíz éven belül biztosan meghaladják a hiteltörlesztés havi összegét, 20 esztendő múlva pedig letelik a kölcsön futamideje, miközben a bérleti díj a havi törlesztő duplájára nőtt.