JOGOS OTTHON INGATLANIRODA! INGATLAN KÍNÁLAT NYÍREGYHÁZÁN ÉS VONZÁS KÖRZETÉBEN !

Energetikai tanúsítvány

Ingatlanközvetitő iroda Nyiregyházán, profi szakértelemmel. Ingatlan közvetités Nyíregyháza és környékén. Ingatlanok egy helyen, komplex szolgáltatással!

 
MIKOR KELL A LAKÁSRA ENERGIATANÚSÍTVÁNY?
 
Az energiatanúsítvány egy olyan minősítési dokumentum, amiből az ingatlan energiafogyasztása tudható meg. Az energiafogyasztás mértéke határozza meg, hogy milyen besorolású lesz az ingatlan energiatanúsítványa. Az energiatanúsítványt lakás zöldkártya néven is szokták emlegetni, s minden típusú ingatlanra kiállítható, de vajon mikor?
 
Az ingatlant vásárló az energetikai tanúsítvány alapján informálódhat az ingatlan energiafelhasználásáról és ennek tudatában a várható fenntartási költségekről is. Az ingatlantulajdonosoknak érdekük, hogy minél jobb besorolású legyen az ingatlan, mivel ezzel növelni lehet a piaci értéket.
 
2012. január 1. óta kötelező minden új építésű ingatlanra, minden ingatlan adás-vételnél, valamint bérbeadásnál energiatanúsítványt kiállítani.
 
Nem kell energiatanúsítvány az 50 m2-nél kisebb hasznos alapterületű (önálló, más épülethez nem csatlakozó) épületre, az évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt lakhatás és pihenés céljára használt épületre, a hitéleti rendeltetésű épületre, azokra az épületekre, ahol a belső technológiából származó hő nyereség nagyobb, mint 20W/m2, valamint a huzamosabb emberi tartózkodás célját szolgáló sátorszerkezetekre.
 
Az energiatanúsítvány érvényességi ideje 10 év.
 
2016. január 1-től lehetőség van arra, hogy bizonyos társasházak esetén a meglévő mérések (számlák) alapján történjen az energiatanúsítvány kiállítása, ebben az esetben a tanúsítvány csak 3 évig érvényes.
 
Ha az épületben az energiafogyasztást befolyásoló felújítás történik, például nyílászáró-csere, fűtéskorszerűsítés, homlokzatszigetelés, akkor érdemes új energiatanúsítványt készíttetni, mert így jobb besorolású lesz az ingatlan és nagyobb lesz a piaci értéke.
 
Az energiatanúsítvány minősítése egyébként betűjeles besorolás alapján a fokozottan energiatakarékostól a rosszig terjed. Az energiatanúsítvány áraként 5500 forint/óra rezsióradíj számolható el és egy épületre maximum 2 óra időtartam, azaz 11000 forintból kihozható a költsége. Ezen felül persze a tanúsító elszámolhatja a számlával igazolt kiadásait (pl. utazás, fénymásolás), de csak a díj legfeljebb 10 százalékának erejéig. 
 
Az energiatanúsítvány az ingatlan jellemzése és a minősítés mellett javaslatot, ajánlást is tartalmaz az energiafelhasználás hatékonyságára vonatkozóan. Minden energiatanúsítvány tartalmaz ilyen ajánlási részt, de bizonyos kategóriánál rosszabb energiaosztályú épületeknél kötelező is a tanúsítónak kitöltenie ezt a részt. Az ajánlás tartalmazza a szükséges beruházási javaslatokat, amik elvégzése által jobb energiaosztályba sorolható az épület.