JOGOS OTTHON INGATLANIRODA ! INGATLAN KINÁLAT NYIREGYHÁZÁN ÉS VONZÁS KÖRZETÉBEN !

Fontos tudnivalók vétel esetén-jogosotthon.hu

Ingatlanközvetitő iroda Nyiregyházán, profi szakértelemmel. Ingatlan közvetités Nyíregyháza és környékén. Ingatlanok egy helyen, komplex szolgáltatással!

Ingatlan adásvétel költsége

 

Adásvételi szerződés megkötése esetén az alábbi költségek merülnek fel

  • adásvételi szerződést ellenjegyző ügyvéd költsége,
  • földhivatali eljárási dij ( melynek költsége 6600 Ft )
  • visszterhes vagyonszerzési illeték költsége,
  • esetleges bankhitelhez kapcsolódó költségek (esetleges hitel felvétel esetén, ez a választott pénzintézettől függő tétel)

 

 

Visszterhes vagyonszerzési illeték

 

 

Az illeték mértéke bármilyen típusú ingatlan megszerzése esetén (pl. lakóház, garázs, telek, üdülő, lakás, stb.) a jelenlegi szabályozás szerint egységesen 4%. 

Léteznek azonban emellett különböző illetékkedvezmények és -mentességek, amelyek azonban nem összevonhatók, mindig csak a számára legkedvezőbbet választhatja a vevő:

a-lakások egymás közötti cseréje esetén az illeték alapja a 2 lakás árának különbözete, a 4%-os illetéket csak ez után az összeg után kell megfizetni, nem kell illetéket fizetni ha pl. valaki elad egy lakást 10 Mft-ért és vásárol egy másik lakást 8 Mft ( negatív illeték)

-közös ingatlanszerzéskor a résztulajdonosoknak saját részük vagyonszerzési illetékét kell kifizetniük; aki pedig egy korábbi ingatlantól vált meg a vétel előtt három éven belül, csupán az eladott és a vásárolt ingatlan értékkülönbözetének 4 százalékára kell illetéket fizetnie.

-lakóház építésére alkalmas telek megszerzése illetékmentes, ha a vevő vállalja, hogy azon 4 éven belül lakóházat épít és ezt jogerős használatba vételi engedéllyel igazolja

-új építésű ingatlan első értékesítése esetén a vásárlás 15 millió forintig illetékmentes, 15-30 millió forint közötti vételár esetén a 15 millió forint feletti részre kell csak illetéket fizetni, 30 millió forint feletti érték esetén viszont nincsen kedvezmény

-35 év alattiak első lakástulajdon szerzése kedvezményes – 2%-os illetéket kell csak fizetni – amennyiben az egész lakás forgalmi értéke 15 millió Ft alatt van, illetve

-Mentes továbbá a visszterhes  vagyonátruházás egyenesági rokonok (tehát szülő-gyermek, nagyszülő-unoka viszonylatában) és házastársak között, illetve házassági vagyonközösség megszüntetése esetén.

- plusz egy csoporttal bővült a kör: 2021-től ez alól mentesülnek a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) igénylők is.

 

A fenti információ tájékoztató jellegű.