Egekbe emelkedtek az albérletárak: vannak, akiknek ételre is alig marad a hó végén

Egekbe emelkedtek az albérletárak: vannak, akiknek ételre is alig marad a hó végén

2023-09-16 17:20:47

Egekbe emelkedtek az albérletárak: vannak, akiknek ételre is alig marad a hó végén


Debrecenben egy év alatt csaknem 30 százalékkal nőttek a bérleti díjak, ami a városba települő gyáraknak is köszönhető. Az egyetem városokban sem lett olcsóbb az albérlet, itt 10 százalékkal többet kellett fizetni a lakhatásért, ha valakinek nem jutott kollégiumi férőhely. Az ATV Híradójának riportja.

Debrecenben egy átlagos ingatlan bérleti díja most nagyjából 180 ezer forint, egy évvel ezelőtt ez még csak 140 ezer forint körül mozgott. Az ingatlan közvetítő szerint az áremelkedés több összetevő eredménye:


Az elmúlt évhez képest 30 százalékos növekedés volt, jellemzően a betelepülő cégek alkalmazottainak a lakáskeresése miatt egyrészt. Ugyanakkor már tavaly érzékelhető volt az ukrán háború miatti drágulás is, hiszen onnan is sokan áttelepültek" - magyarázta Híradónknak Kerekes József, a Nagyerdei Ingatlan iroda értékesítője.

 

Pécsett sem lett olcsóbb az albérlet 

Itt nagyjából 10 százalékkal lettek magasabbak az árak. Ráadásul Pécs szintén egyetemváros, ahol jelenleg 22 ezer diák tanul, és nagyjából 3300 kollégiumi férőhely van, így sokan albérletbe kényszerülnek tanulmányaik ideje alatt. 

A szakember szerint további drágulás jöhet: „Mindenki pénzből él. Azt gondolom, a jelenlegi gazdasági helyzet, az éjjel hozott különböző döntések, a generált infláció, a forint árfolyama mind-mind arra ösztönzik az embereket, hogy minél többet spájzoljanak be, több bevételük legyen, ez emberi dolog. Talán ezért is nőttek az albérleti díjak" - vélekedett Marosvári László, a pécsi GDN Ingatlan építészmérnöke.

 

Rengeteg élnek albérletben hazánkban akiknek nagy nehézséget jelent egy- egy számla kifizetésére, annyira megemelkedtek az elmúlt tíz évben a bérleti díjak. Van olyanok akinek a hó végére már alig marad pénze élelmiszerre, mert a bevételek nagy része az albérletre és a rezsiszámlákra megy el.

A szakemberek idehaza nagyjából 6 százalékos további drágulásra számítanak az év végéig az albérletpiacon.