Foghatják a fejüket az albérlők: már a vidékiek sem ússzák meg a horror bérleti díjakat

Foghatják a fejüket az albérlők: már a vidékiek sem ússzák meg a horror bérleti díjakat

2024-04-17 13:37:29

Foghatják a fejüket az albérlők: már a vidékiek sem ússzák meg a horror bérleti díjakat


Budapesten 1,8, országos átlagban pedig 0,8 százalékkal nőttek az átlagos lakbérek márciusban az egy hónappal korábbihoz képest a KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint. Tavaly márciushoz képest az országos albérletárak 11,7 százalékkal, a fővárosiak pedig 12,4 százalékkal emelkedtek. Április közepén Budapesten átlagosan 270 ezer forint a kiadó lakások havi bérleti díja, a különböző kerületekben 180 ezertől 380 ezer forint közötti sávban mozogtak a lakbérek. A vármegyeszékhelyeken pedig 90-220 ezer forint közötti tartományban szóródtak az albérletárak.


melkedést hozott a márciusi az albérletpiacon. Országos átlagban 0,8 százalékkal, Budapesten pedig 1,8 százalékkal emelkedtek a havi bérleti díjak februárhoz képest a legfrissebb KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint. Éves összevetésben országosan 11,7, Budapesten 12,4 százalékos drágulás látható.


Felemás a kép a friss adatok alapján az albérletpiacon. Országosan ugyanis lassult a havi drágulás a februári 1 százalékról 0,8 százalékra. Budapesten viszont 1,1 százalékról 1,8 százalékra gyorsult a havi drágulás üteme

- kommentálta a friss adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.


Elmondta azt is, hogy az országos lakbéremelkedés havi lassulása elsősorban a kereslet fizetőképességének korlátjainak köszönhető. A szakértő szerint ugyanis a bérleti díjak növekedése nem az inflációval, hanem sokkal inkább a fizetések emelkedésével mutat párhuzamot. Részben ennek is köszönhető, hogy a fővárosban és Debrecenben lélektani határt törtek át az átlagos albérletárak. A fővárosban már 270 ezer forint a kiadó lakások átlagos bérleti díja. A 40 négyzetméternél kisebb garzonlakások ennél jóval olcsóbban érhetők el, mert ezeknek a bérleti díja alacsonyabb, átlagosan 185 ezer forint.

Ha a fizetések növekedési üteme nem lassul, akkor jövőre elérhetjük a 300 ezer forintos átlagos bérleti díjszintet Budapesten.

- tette hozzá Balogh László.

Albérletárak a vármegyeszékhelyeken

A vármegyeszékhelyek piacait nézve Debrecenben kell a legtöbbet fizetnie a bérlőknek: ebben a városban az átlagos lakbér áttörte a 200 ezres lélektani határt jelentő szintet, április közepén 220 ezer forint volt az átlag. Ezt követően Győr, Székesfehérvár és Veszprém következik a sorban 176-180 ezer forinttal. A másik végletet képviseli Miskolc, Salgótarján és Békéscsaba 90-100 ezer forintos bérleti díjjal.