Ingatlan bérbeadás adózása 2022-ben: Minden, amit tudnod kell

Ingatlan bérbeadás adózása 2022-ben: Minden, amit tudnod kell

2022-03-14 12:06:21

Ingatlan bérbeadás adózása 2022-ben: Minden, amit tudnod kell


Magyarországon sokan stabil befektetésként gondolnak az ingatlanra. Az emelkedő ingatlanárak hatására ugyanis a bérleti díjak is megemelkedtek, ezért sokan szeretnék kiadni lakásukat. Ha te is hasonlóban gondolkozol, tudd meg:

  • Hogyan kell adóznod az ingatlan bérbeadás után?
  • Hogyan érint téged bérbeadóként a 2022-es személyi jövedelemadó-visszatérítés?
  • Hogyan tarthatod értékállóan a bérleti díjakból származó bevételedet.


Mennyi adót kell fizetned az ingatlan bérbeadása után?¹

Ha úgy döntesz, kiadod a lakásodat, akkor a havonta szedett lakbér összevont adóalap szerint adózó önálló tevékenységnek minősül. Ezért adóznod kell utána, mégpedig 15% személyi jövedelemadót kell befizetned a NAV részére. A 2022-es módosítások miatt ezt sokan visszaigényelhetik. A következő fejezetben megtudhatod majd, te is közéjük tartozol-e.

???? Információ
A lakásod bérbeadása nem áfa-köteles tevékenység, ezért magánszemélyként nem kell külön adószámot igényelned, ha ki akarod adni az ingatlant. Ráadásul számlát sem kell kiállítanod.¹

Azt, hogy pontosan mennyi a befizetendő szja, kétféle módon tudod kiszámítani. Mindkét módnál az adó alapját kell először megállapítanod. Választhatod:

  • a tételes költségelszámolást, vagy
  • a 10%-os mértékű költséglevonást.

A tételes költségelszámolásnál az összes bevételből kell kivonni a költségeket, ezekről tételes kimutatást kell készíteni. Az összes bevételed a beszedett albérleti díjakból tevődik össze, valamint a bérlőtől rezsiköltség címén beszedett pénzből.

A kiadások közé csak olyan tételek kerülhetnek, amelyeket számlával tudsz igazolni. Ide tartoznak a felújítással, javítással kapcsolatos költségek. A közös költség is kiadásnak számít, erről a közös képviselőtől kell igazolást kérned. A rezsi költségét bevételként és kiadásként is fel kell tüntetned.

Ezután az összes bevételből ki kell vonnod az összes kiadást, ez lesz a fizetendő szja alapja, azaz ennek 15%-át kell befizetned a NAV-nak.

Az összevont adóalapodat a családi adókedvezmény csökkentheti, ami azt jelenti hogy kisebb összeg után kell adóznod. Családi pótlékra legfeljebb középfokú oktatásban tanuló gyermekeid után vagy jogosult.²

A 10%-os mértékű költséglevonás lényege, hogy az adóalap az összes bérleti díj bevétel 90%-a. Ezt akkor éri meg választani, ha nem szeretnél időt tölteni a költségek vezetésével, vagy a kiadásaid nem érik el a bevétel 10%-át.

⚠️ Fontos
A ház vagy lakás értéke idővel csökkenhet az amortizáció miatt. Ezt az amortizációt, vagy másnéven értékcsökkenési leírást 2%-ként elszámolhatod, és levonhatod az adóalapodból. Ezt az ingatlan adásvételi szerződésében megállapított vételárból kell levonni. Ez már egy kisebb ingatlan esetén is jelentős adómegtakarítás.