Kinek kell a lakásbiztosítást megkötnie bérlet esetén?

Kinek kell a lakásbiztosítást megkötnie bérlet esetén?

2024-03-30 11:22:57

Kinek kell a lakásbiztosítást megkötnie bérlet esetén?


A lakásbiztosításokkal kapcsolatos jogszabályi rendelkezések alapján 2024. márciusa a lakásbiztosítási szerződések átkötésének hónapja. Bérleti jogviszony esetén felmerül a kérdés, hogy kinek is kell megkötnie a lakásbérleti szerződést? A tulajdonosnak, vagy a bérlőnek?

Általában az ingatlan tulajdonosa rendelkezik lakásbiztosítással amely biztosítás az elemi károk, tűz, víz, csőtörés, felhőszakadás, stb. nyújt biztosítást. Sok esetben a bérlő számára kötelezettségként írják elő, hogy kössön ő maga biztosítást az ingatlanba általa bevitt ingóságokra, hiszen a tulajdonos által megkötött lakásbiztosítás nem terjed ki a bérlő által a lakásba bevitt berendezési tárgyakra, értékekre.

Ezt meghaladóan egyre gyakrabban fordul elő, hogy a bérlő számára azt is kikötik, hogy kössön felelősségbiztosítást arra az esetre, ha valamilyen oknál fogva az ingatlanban kárt okozna. A kérdés tisztázásához tudnunk kell, hogy mi a különbség a vagyonbiztosítás és a felelősségbiztosítás között.

A vagyonbiztosítás a saját vagyonban bekövetkező károk esetén nyújt segítséget, míg felelősségbiztosítás esetén a másnak okozott kár megtérítése körében kérhetjük a biztosító helytállását. Bár a biztosítási díjak igen borsosak lehetnek, mégis mind a tulajdonos, mind a bérlő részére megnyugtató lehet, hogy az ingatlanban keletkező károk megtérítésébe bevonható a biztosító, ezzel fedezve a kárt.

Kijelenthető tehát, hogy akár bérleti jogviszony esetén is lehet létjogosultsága mindkét típusú biztosítás megkötésének, sőt vannak olyan biztosítási termékek, amelyek a lakásbiztosítással együtt felelősségbiztosítási módozatokat is nyújtanak.

Ingatlanos Péntek/dr. Réder Ügyvédi Iroda

Réder Erika ingatlanforgalmi szakjogász /dr. Pokó Diána stratégiai és fejlesztési igazgató