A bevándorlók sem hozzák el a gazdasági csodát, ha nem építünk sürgősen sokkal több lakást

A bevándorlók sem hozzák el a gazdasági csodát, ha nem építünk sürgősen sokkal több lakást

2024-05-06 14:19:38

A bevándorlók sem hozzák el a gazdasági csodát, ha nem építünk sürgősen sokkal több lakást


A fejlett országokba irányuló rekordméretű bevándorlás is hozzájárul a lakhatási válság fokozódásához, ami hosszú távon a gazdasági növekedés fenntarthatóságát veszélyezteti - írta meg a Bloomberg. A kormányzatok jelenleg a megfelelő megoldást keresik a lakhatási hiány és a migráció által generált feszültségek kezelésére.


Akadályba ütközik a fejlett gazdaságokban a bevándorlás által hajtott gazdasági növekedés, miután a rekordméretű migráció egyre több országban okoz lakásválságot. Kanada, Ausztrália és az Egyesült Királyság is azon országok közé tartozik, amelyekben nem tudnak elegendő otthont biztosítani az újonnan érkezők számára, és ez az egy főre jutó GDP növekedésére is negatív hatással van.

Bár a bevándorlás segített megoldani a munkaerőhiányt és elősegítette a gazdasági növekedést olyan ágazatokban, mint a vendéglátás vagy az idősgondozás, de a lakhatás hiánya és az emelkedő megélhetési költségek komoly kihívást jelentenek. A Bloomberg Economics elemzése szerint tizenhárom fejlett gazdaságban tapasztalták emiatt a gazdasági növekedés mérséklődését.

  • Kanada esetében példátlan népességnövekedés mellett is alig épültek új lakások, ami súlyosbítja a lakhatási válságot. A bevándorlók egyre magasabb lakbérrel és korlátozott munkalehetőségekkel szembesülnek, ami csalódást okoz számukra.
  • Ausztrália is hasonló kihívásokkal küzd. Az országban jelentős lakhatási válság van, amit tovább súlyosbít az építési engedélyek számának csökkenése és a szakképzett munkaerő hiánya. Az ausztrál kormány hiába próbálta növelni a bevándorlók számát, ez csak tovább nehezítette a helyzetet.
  • Új-Zélandon is változtatásokat hajtottak végre a munkavízum-programban annak érdekében, hogy kezeljék a "fenntarthatatlan" nettó migrációt. Ezek között szerepel az angol nyelvtudás követelménye és a tartózkodás maximális időtartamának csökkentése bizonyos munkakörök esetén.
  • Európában Németországban és Nagy-Britanniában is negatívan hatott a GDP alakulására a menedékkérők nagy száma és az ezzel együtt erősödő lakáshiány
  • Az ilyen kihívások világszerte arra kényszerítik a kormányokat, hogy újragondolják bevándorlási politikáikat és intézkedéseket vezessenek be a probléma megoldására. A megoldás kulcsa valószínűleg abban rejlik, hogy fenntartható módon kezeljék mind a bevándorlást, mind pedig annak infrastrukturális hatásait.