Egyes ingatlanok még olcsóbbak is lettek, hiába nőtt a kereslet

Egyes ingatlanok még olcsóbbak is lettek, hiába nőtt a kereslet

2024-02-18 15:15:14

Egyes ingatlanok még olcsóbbak is lettek, hiába nőtt a kereslet



Fordulatot hozott a csok plusz a lakáspiacon: a pangó kereslet élénkülésre váltott át az október végi bejelentést követő 31 napban. A nagyobb érdeklődés részben az év végén kifutó, vissza nem térítendő támogatást és egyéb kedvezményeket biztosító nagyvárosi csok igénylőknek is köszönhető.

Az ingatlan.com Forbes.hu-hoz is eljuttatott közleménye szerint a kereslet élénkülése paradox módon bizonyos ingatlanok árát még csökkentheti is, mert a nagyvárosi CSOK segítségével továbbköltözőket egyre jobban szorítja az év végi határidő.

A csok plusz bejelentése óta eltelt 31 napban megállt az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődések számának csökkenése, éves alapon pedig keresletnövekedés is tapasztalható, derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.


Trendfordulót hozott a csok plusz

„Korábbi várakozásainknak megfelelően, a vissza nem térítendő támogatással igénybe vehető nagyvárosi csok év végi búcsújáról, valamint a jövő évtől elérhető csok pluszról szóló bejelentése élénkülést hozott a lakáspiacon. Szeptemberben még csökkent, de az október végi miniszteri bejelentés óta 2 százalékkal erősödött a kereslet az eladó lakások és házak iránt éves összevetésben. A bejelentést megelőző időszakhoz képest stagnált az érdeklődések száma, ami egyben azt is jelenti, hogy a csok plusz meghosszabbította a kora őszi ingatlanpiaci szezont is.

A korábbi évek tapasztalatai alapján ugyanis október végétől kezdve a kereslet jellemzően havonta 5-10 százalékkal csökken, de 2023 kivételt jelentett ebből a szempontból is”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az adatok arra utalnak, hogy nem csak a csok pluszos vevőjelöltek élénkítették a keresletet, hanem azok is, akik az idei évben szeretnék még kihasználni a csok támogatást és az ahhoz kapcsolódó extra kedvezményeket. A jelenleg érvényben lévő csok igényléshez kapcsolódó vissza nem térítendő állami támogatás, az illetékmentesség vagy az új lakások vásárlásához kapcsolódó áfa visszatérítés elérhetősége jövőre ugyanis megszűnik a nagyvárosokban.

Drágulás helyett árcsökkenés is jöhet bizonyos esetekben

Balogh László közölte azt is, hogy rendhagyó a mostani helyzet, általában a keresletnövekedés általában áremelkedéssel drágulással párosul, de ez most ez nem látszik az adatokból.

Az év hátralévő részében bizonyos esetekben árcsökkentő hatása is lehet a keresletélénkülésnek. Aki még idén szeretne a nagyvárosi csokot kihasználva továbbköltözni, azt egyre jobban szorítja az év végén lejáró határidő. Ezeknek a lakásvásárlóknak ugyanis legfeljebb négy hetük marad arra, hogy eladják a meglévő lakóingatlanukat, kiválasszák a következő otthonát, és benyújtsák a csok igénylést. A szoros határidő miatt a lakáseladóknak nagyobb mozgásteret jelent az alkuban az is, hogy a következő otthonuk megvásárlása során még számolni tudnak az idén elérhető kedvezményekkel, tette hozzá az ingatlan.com szakértője.