A hitelbiztosítéki záradékkal terhelt ingatlanok biztosítása is újraköthető márciusban

A hitelbiztosítéki záradékkal terhelt ingatlanok biztosítása is újraköthető márciusban

2024-02-27 14:36:33

A hitelbiztosítéki záradékkal terhelt ingatlanok biztosítása is újraköthető márciusban


Március 1-jétől indul a lakásbiztosítási kampány Magyarországon. Innentől kezdve egy hónapig bárki új biztosítást köthet, ezért érdemes tájékozódni a lehetőségekről. A Magyar Nemzeti Bank felhívta rá a figyelmet, hogy a jelzáloghitellel vagy CSOK-kal vásárolt ingatlanok esetében is él a lehetőség az új biztosítás megkötésére.


A lakásbiztosítási szerződés abban az esetben is újraköthető, ha jelzáloghitel vagy a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) miatt hitelbiztosítéki záradékkal terhelt – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a honlapján közzétett tájékoztatójában.


Idén márciusban – ha az érintett ügyfél úgy dönt – egy hónapig soron kívül átköthetővé válnak a lakásbiztosítások. Az erről szóló tájékoztatót a biztosítóknak február 15-ig kellett megküldeniük ügyfeleiknek. Érdemes minden ügyfélnek áttekinteni meglévő szerződését és összehasonlítani az új ajánlatokkal.

A hitelbiztosítéki záradékkal terhelt biztosítás újrakötéséhez ugyanakkor a meglévő hitel adatait az új biztosítási szerződésre is fel kell vezetni és a dokumentumokat be kell mutatni a bank részére, ellenkező esetben a hitelintézet felmondhatja a kölcsönszerződést 

– írták.

Akik szerződésük alapján esetleg hosszabb időszakra (akár az egész évre) előre kifizették lakásbiztosítási díjukat, azok a felmondási idő lejárta utáni részt visszakapják. Szerződés felmondása esetén az ügyfeleknek szükséges rendezni a díjukat a felmondási idő végéig. 

Nem szüntethető meg a lakásbiztosítás (hacsak a biztosító ebbe külön nem egyezik bele) azoknak, akik nem határozatlan, hanem határozott időre (például 3 évre) szerződtek. 

A határozatlan idejű, ám hűségkedvezménnyel járó otthonbiztosítás akkor mondható fel, ha az adott ügyfelek a kedvezmény arányos részét visszafizetik.

Kiemelték azt is, hogy a felmondásnak március 31-ig kell megérkezni a biztosítóhoz. A felmondást írásban szükséges megtenni, megadva a szerződő nevét, a biztosított ingatlan címét és a biztosítás kötvényszámát, egyértelműen jelezve a szerződő szándékát. Nem fogadja el a biztosító a felmondást, ha március 1-jét megelőzően érkezik, vagy április 2-át követően.

A lehetőségekről részletes tájékoztató az MNB honlapjának Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási (MFO) és Pénzügyi Navigátor fogyasztóvédelmi oldalain található. Felvilágosítás kérhető az MNB ügyfélszolgálatán és a vidéki megyeszékhelyeken elérhető Pénzügyi Navigátor tanácsadó irodákban is.

A Világgazdaság a lakásbiztosításokról egy új vidcast sorozatot indított, aminek első részét itt megtekinthetik: