A korábbinál kevésbé gyengült az építőipari aktivitás az euróövezetben

A korábbinál kevésbé gyengült az építőipari aktivitás az euróövezetben

2023-03-06 14:38:59

A korábbinál kevésbé gyengült az építőipari aktivitás az euróövezetben


Februárban már a tizedik egymást követő hónapban csökkent az építőipar teljesítménye az euróövezetben, de enyhébb mértékben mint az előző hónapokban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet hétfőn publikált felmérése alapján.


Februárban 47,6 pontra emelkedett az euróövezeti építőipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke a januári 46,1 pontról. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.

A februári érték az építőipari teljesítmény legszerényebb mértékű gyengülését jelzi 2022 májusa óta.


"A legfrissebb adatok alapján az euróövezeti építőipar a stabilizálódás felé halad. Enyhült az új megrendelések csökkenésének üteme is. Javultak a foglalkoztatási mutatók, elsősorban a Franciaországban és Olaszországban megindult munkahelyteremtésnek köszönhetően. A következő 12 hónap kilátásainak megítélése 2022 júniusa óta a legkevésbé borúlátónak bizonyult most februárban. Az építőipari vállalatok kilátásait elsősorban az áremelkedés, a magasabb működési költségek és az általában is gyengének ítélt gazdasági környezet terheli meg" - kommentálta a felmérés megállapításait Annabel Fiddes, az S&P Global Market Intelligence gazdasági igazgatója.