Alkudozóknak áll a zászló a magyar lakáspiacon: súlyos milliókat spórolhat, aki élelmes

Alkudozóknak áll a zászló a magyar lakáspiacon: súlyos milliókat spórolhat, aki élelmes

2023-11-06 15:25:37

Alkudozóknak áll a zászló a magyar lakáspiacon: súlyos milliókat spórolhat, aki élelmes


A hazai ingatlanpiacot továbbra is a kínálat túlsúlya jellemzi, az első félévhez képest úgy tűnik, hogy még nyitottabbak lettek az árváltoztatásra a hirdetők. Az otpotthon.hu portál friss adatai alapján a tendencia országos, hiszen az év eleji átlaghoz képest ugyan csak pár százalékkal, de a július-szeptemberi időszakban Budapesten és vidéken egyaránt nőtt az eladói árcsökkentés mértéke.

Az aktív hirdetések egyharmadában változtattak az áron a hirdetők országos viszonylatban, és minden ingatlantípust figyelembe véve az aktív hirdetésállomány 66 százalékánál bíznak abban, hogy az ingatlanok gazdát cserélhetnek a meghirdetett áron – derült ki az otpotthon.hu közleményéből. Ezt összevetve a második negyedévi adatokkal kiderült, hogy júniusban az arány 68-28 százalék volt, tehát a nyár eleje óta közel 10 százalékkal nőtt azok aránya, akik csökkentettek a hirdetési áron.


Az otpotthon.hu harmadik negyedévre vonatkozó adatai alapján azok az eladók, akik a már 3-6 hónapja meghirdetett eladó ingatlanok árán változtattak, több mint 90 százalékban csökkentettek.

A tavaly év végén kezdődő lassulásra reagálva az eladók körében már az év elejétől megfigyelhettünk egy szemléletváltást. Adataink alapján az látszik, a hirdetés aktiválása utáni 3-6. hónapban következik be az első nagyobb hullám az árcsökkentésben, amit az első évforduló környékén még nagyobb változtatási hullám követ. Ráadásul a növekedés nemcsak az árcsökkentések arányában, hanem azok mértékében is jelen van: az év eleji 6 százalékról Budapesten átlagosan 9,4 százalékkal, vidéken közel 11 százalékkal csökkentenek a hirdetési áron