Az ingatlan.com idén is számos újítást vezet be! Így segíti a lakáspiacot és az ingatlanközvetítőket

Az ingatlan.com idén is számos újítást vezet be! Így segíti a lakáspiacot és az ingatlanközvetítőket

2023-02-04 11:03:16

Az ingatlan.com idén is számos újítást vezet be! Így segíti a lakáspiacot és az ingatlanközvetítőket


Az ingatlan.com a változó gazdasági és lakáspiaci helyzetben jelentős innovatív fejlesztéseket valósít meg 2023-ban. Többek között részletes piaci információkat tartalmazó adatplatformját osztotta meg az ingatlanközvetítőkkel Ingatlanpiaci Statisztikák néven, és hamarosan útjára indítja Prémium Partner Programját. Az újítások a közvetítők számára jelentenek támogatást a munkájuk sikerében, így az eladók és vásárlók még jobb szolgáltatásokat kaphatnak tőlük. A piacvezető lakáshirdetési portál idei terveiről beszélgettünk Keleti Józseffel, az ingatlan.com Zrt. vezetőjével.


Keresleti piac helyett kínálati piac

– Úgy tűnik a statisztikák alapján, hogy az elmúlt évek aranykorszaka a lakásszektorban lassan véget ér, a keresleti piacot felváltotta a kínálati piac. A magas kamatok miatt visszaesett a lakáshitelek és a tranzakciók száma, illetve a drasztikus áremelkedések időszaka is már a múlté. Mire számíthatunk idén a lakáspiacon?

– Az idei évben kinyílhat a keresleti-kínálati olló, vagyis legalább 20 százalékkal több eladó ingatlan jut 30-40 százalékkal kevesebb vevőre. Első hangzásra ez akár rémisztőnek is tűnhet, viszont a költözést tervezőknek ez óriási lehetőség. Idén 100 ezer adásvételre kerülhet sor a tavalyi 120 ezerrel szemben. Jelenleg a saját célra vásárlók adhatják a lakáspiaci adásvételek gerincét, akiknek a szerepét nem szabad lebecsülni. Azt már a Covid első hulláma idején is láttuk, hogy az adásvételek száma “csak” 50-60 százalékkal esett vissza, tehát még a kijárási tilalom idején is volt forgalom. 

Most viszont ennél jobb pozícióban van a piac, a legnagyobb kihívást a magas hitelkamatok miatti bizonytalanság jelenti. Van ugyanakkor olyan tényező is, ami a vevők malmára hajtja a vizet: a kevesebb adásvétel miatt az alkupozíciójuk sokat javult.  

Magyarországon az emberek több mint 90 százaléka saját tulajdonú ingatlanban lakik, ezért a vásárlók nagy része eladóként is piacra lép majd. 

Már nem feltétlenül az lesz a legnagyobb kihívás, hogy megtaláljuk álmaink otthonát az egyre szélesebb kínálatban, hanem hogy az ügylet finanszírozása érdekében értékesíteni tudjuk a meglévőt. Ebben viszont több dolog is az eladók segítségére lehet. A forint árfolyam változása miatt ismét egyre nagyobb a külföldi érdeklődés a hazai ingatlanok iránt, ezt az idegen nyelvű oldalaink látogatottsági számain is érezzük. Másrészt pedig több ezer felkészült ingatlanértékesítő is segítheti a költözést tervezőket az eladásban.

Szakmai elköteleződés

– Az ingatlan.com folyamatosan innovációkban gondolkodik, mint azt az elmúlt években is megszokhattuk már. Idén milyen újdonságokra számíthatunk, amelyekkel az ingatlanközvetítőket és általában a piaci szereplőket is támogatják?

– Folyamatosan vizsgáljuk, hogy mire van szüksége a piacnak. Tavaly szerveztük meg az első ingatlan.com konferenciát, hogy legyen egy professzionális fórum, ahol a szakma találkozik, és megvitatja az aktuális kérdéseket. A rendezvény keretein belül a kerekasztal-beszélgetéseken, előadásokon számos felvetés elhangzott, hogy egy több kihívást tartogató piaci helyzetben milyen lehetőségek nyílnak majd, mire van szükségük az ingatlanközvetítő partnereinknek. Ezeket a javaslatokat valósítjuk meg a jövőben, hogy mind a szakmát, mind a széles nagyközönséget segítsük.