Drasztikus lépéssel csökkentené a külföldi lakásvásárlók számát Ausztrália

Drasztikus lépéssel csökkentené a külföldi lakásvásárlók számát Ausztrália

2023-12-10 09:45:13

Drasztikus lépéssel csökkentené a külföldi lakásvásárlók számát Ausztrália


Ausztrália megháromszorozza a külföldiek lakásvásárlására kivetett díjakat, hogy ezzel növelje az ország lakossága számára a megfizethető lakáskínálatot. Emellett az üresen álló lakásokra is szigorú büntetéseket vet ki a kormány.


A megfizethető lakások elérhetőségének növelése érdekében Ausztrália háromszorosára növeli a külföldiek lakásvásárlására kivetett díjakat - jelentette be Jim Chalmers pénzügyminiszter. Ez a lépés egy szélesebb körű stratégia része, amelynek célja annak biztosítása, hogy a lakóingatlanokba történő külföldi befektetések összhangban legyenek az ország nemzeti érdekeivel.

Chalmers kijelentette, hogy a lakásvásárlásokra kivetett díjak emelése és az üres ingatlanokra kiszabott büntetések szigorítása hozzájárulnának ehhez a célhoz. A munkáspárti kormány azt is tervezi, hogy csökkenti a bérbeadásra épülő projektek pályázati díjait, hogy ezzel is ösztönözze a további lakásépítéseket.

Az év elején a kormány 2 milliárd ausztrál dollárt (465 milliárd forint) különített el több ezer új, megfizethető árú lakás létrehozására országszerte. A kezdeményezés célja, hogy növelje az állami lakáskínálatot a jelenleg várólistán lévő ausztrálok számára.

A most bejelentett változtatások várhatóan mintegy 500 millió ausztrál dollárt (116 milliárd forint) generálnak, amelyet olyan kiemelt területekre lehet átirányítani, mint a lakhatás. Chalmers jelezte, hogy ezek a kiigazítások azt hivatottak biztosítani, hogy a külföldi befektetések támogassák a kormánynak a megfizethető lakáskínálat növelésére irányuló programját.

Ausztrália lakáspiaca a világ legdrágábbjai közé tartozik, és az előrejelzések szerint a 26 millió lakosú országban a kereslet növekedése a meghaladja a kínálatot.