EGY INGATLAN ELADÁSÁNAK IS VANNAK KÖLTSÉGEI: ÍGY LEHET KISZÁMOLNI, HOGY MENNYI

EGY INGATLAN ELADÁSÁNAK IS VANNAK KÖLTSÉGEI: ÍGY LEHET KISZÁMOLNI, HOGY MENNYI

2023-09-16 17:12:43

EGY INGATLAN ELADÁSÁNAK IS VANNAK KÖLTSÉGEI: ÍGY LEHET KISZÁMOLNI, HOGY MENNYI


Az ingatlanoson kívül is van olyan költség, amivel érdemes az eladóknak számolniuk. Például bizonyos esetekben adót kell fizetni, de akadhatnak egyéb költségek is.


Jelenleg sem az eladónak, sem a vevőnek a helyzete nem könnyű, ha ingatlan adás-vételről van szó. Éppen ezért érdemes tisztában lenni minél több praktikával, amik megkönnyíthetik a helyzetünket. Van például néhány, eladókra vonatkozó költségcsökkentő lehetőség, amit nem árt szem előtt tartani.


Kell-e adót fizetnie az eladónak?

Az ingatlan eladójának személyi jövedelemadót kell fizetnie, de csak akkor, ha az eladott ingatlant kevesebb, mint öt éve szerezte. Az adót nem a befolyt vételár, hanem a keletkezett jövedelem után kell fizetni, amit úgy kapunk meg, ha a vételárból levonjuk a jogszabály által meghatározott tételeket - hívja fel a figyelmet a D.A.S. jogvédelmi biztosító.

Hogyan csökkenthető a fizetendő adó mértéke?

Levonható tétel többek között a megszerzésre fordított összeg. Ez az összeg az ingatlan megszerzésére (vásárlás, öröklés, ajándék) vonatkozó, szerződésben, határozatban meghatározott érték. Ha csere útján lett a miénk az ingatlan, akkor a cserébe kapott ingatlan értéke ilyenkor az irányadó. Örökölt ingatlan esetében pedig a hagyatéki leltárban feltüntetett érték vonható le, míg ajándékba kapott ingatlan esetében fő szabály szerint az eladásból származó bevétel 75 százaléka. Levonható ezen felül az ingatlanra fordított értéknövelő beruházásokra kiadott összeg is. Például ha felújítottuk az ingatlant eladás előtt, akkor az ezzel kapcsolatos igazolt költségeinket is elszámolhatjuk, de csak a számlával igazolható kiadásokat! A levonások után keletkezett 15% szja-t az eladónak az adóbevallásában kell megállapítania és az adóbevallás benyújtására előírt határidőig kell megfizetnie.

Milyen költségekkel kell még számolniuk az eladóknak?

Igaz, hogy 2023 novemberétől az energetikai tanúsítvány számát már nem kell az adásvételi szerződésbe beleírni, de a tanúsítvány bemutatása továbbra is kötelező. Így ennek elkészítési díjával is számolnia kell az eladónak. Sok esetben szükség van az ingatlan tehermentesítésére is az adásvétellel egyidejűleg, ennek költségei is jellemzően az eladót terhelik.

Ki fizeti az ügyvédet?

A piaci szokások szerint a vevőt terheli az ügyvédi költség, hacsak ennek ellenkezőjéről megállapodás nem születik a felek között. Az ügyvéd ennek ellenére mindkét fél érdekeit köteles szem előtt tartani, ami sokrétű feladat. Ide tartozik többek között az is, hogy mindkét felet tájékoztatni kell az igénybe vehető adó- és illetékkedvezményekről, mentességekről. Éppen ezért az, hogy az ügyvéd megfelelően járjon el, az eladónak is érdeke és egyben joga, hiszen az őt terhelő fizetési kötelezettségeket jelentős mértékben csökkentheti egy mindenre kiterjedő tájékoztatás.