Egy kiskapu a CSOK-nál, amiről kevesen tudnak

Egy kiskapu a CSOK-nál, amiről kevesen tudnak

2024-06-23 15:04:25

Egy kiskapu a CSOK-nál, amiről kevesen tudnak


A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) akár teljes összege átvihető egy másik ingatlanra, erre hívja fel a figyelmet a money.hu legújabb összeállítása. Sokak számára ismeretlen, pedig a jogszabály lehetőséget ad arra, hogy a CSOK-ot új otthon vásárlására vagy építésére is felhasználhassák a 10 éves elidegenítési tilalom lejárta előtt is. A fedezetcsere eddig a CSOK-os ingatlanok körülbelül 2 százalékánál fordult elő.


A CSOK támogatás elidegenítési- és terhelési tilalommal jár, ami 10 évig akadályozza a támogatott ingatlan eladását. Az életünkben bekövetkező változások (pl. munkahelyváltás vagy családbővülés) mégis indokolttá tehetik a költözést, ezekben az esetekben a támogatás is átvihető egy másik ingatlanra.


A kormányhivatalok adatai alapján Budapesten és Pest vármegyében 2015 óta mintegy 1100 esetben történt fedezetcsere, amely a teljes országra vetítve hozzávetőleg 4 ezer esetet jelenthet.

„A CSOK teljes összegének átviteléhez nagyobb hasznos alapterületű és nagyobb értékű ingatlant kell vásárolni vagy építeni. Fontos, hogy nem elég, ha csak az egyik feltétel teljesül. Vásárlás esetén 1, építés esetén 3 év áll rendelkezésre. Ha az eredeti ingatlant piaci hitel segítségével vásároltuk, akkor az átmeneti időszakban szükség lehet jelzálogfedezet cserére is. Az ingatlanfedezet azonban nem kell, hogy saját tulajdonban legyen, akár szülő vagy közvetlen hozzátartozó lakása is fedezheti a hitelt, amíg szükséges” – hangsúlyozta Korponai Levente, a money.hu vezetője.

A jogszabály lehetőséget ad egyébként arra is, hogy a család ideiglenesen elköltözzön a CSOK-os ingatlanból, a bentlakási kötelezettség nem sérül, ha legfeljebb 5 évig laknak máshol és a jogszabályban rögzített okok egyike indokolja a költözést.

A CSOK eddig 243 ezer család számára nyújtott segítséget, összesen 782 milliárd forint összegben. Az új, kibővített Falusi CSOK is jelentős érdeklődést váltott ki: 2024 januárja és áprilisa között mintegy 3 ezer házaspár érdeklődött, és 1691-en nyújtottak be kérelmet, közel 14 milliárd forint értékben.