Elképesztő dolog történik a világ egyik legforróbb ingatlanpiacán

Elképesztő dolog történik a világ egyik legforróbb ingatlanpiacán

2022-07-09 21:09:38

Elképesztő dolog történik a világ egyik legforróbb ingatlanpiacán


Közel 30 százalékkal estek az ingatlaneladások júniusban Manhattanben, amely a világ egyik legforróbb ingatlanpiacának számít. Ez azonban egyelőre nem tudta érdemben visszafogni az árakat. New York központjában továbbra is csak nagyon drágán lehet lakáshoz jutni.


A gazdasági nehézségektől való félelem és a részvénypiac gyengülése egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy júniusban mintegy 30 százalékkal csökkentek az ingatlaneladások Manhattanben, a világ egyik üzleti központjában.

Ez pedig jelentős fordulatnak számít a tavaszi trendekhez képest, amikor a New York-i ingatlanpiacot erős értékesítések és magas árak uralták – írja a CNBC. A második negyedévben a medián ingatlanár rekordot is döntött, elérve az 1,25 millió dollárt. Az értékesítések száma pedig meghaladta a 3800-at, ami a 2007-es ingatlanpiaci robbanás óta a legerősebb szint volt.

A lendület azonban az év első felére koncentrálódott, majd júniusban bekövetkezett a fordulat. Ezt támasztja alá, hogy 2021 júniusához képest a társasházi ingatlanokra megkötött adásvételi szerződések száma 30 százalékkal csökkent. Az látszik tehát, hogy a második negyedévben egyre erősebb volt a lassulás.


A manhattani lakáspiac júniusi beszakadása azért is jelentős, mert itt vagyonos vásárlókról van szó, akik igen gyakran készpénzben fizetnek, tehát azonnal leteszik az asztalra teljes összeget. A második negyedévben a teljes értékesítések 53 százalékát adták ezek a tranzakciók, de a 4 millió dollár fölötti ingatlanok esetében a vásárlások 99,6 százaléka készpénzes volt.

A CNBC által megkérdezett szakértők szerint a manhattani ingatlanpiac most átalakuláson megy keresztül, ahogy a vásárlók igyekeznek alkalmazkodni az igencsak bizonytalan gazdasági környezethez.

Az árak azonban egyelőre még nem követték le a kereslet hirtelen mérséklődését. Ennek részben az az oka, hogy az eladóknak nehéz megfelelő összehasonlítási alapot találniuk, vagyis nem könnyű eldönteni, hogy mennyivel érdemes visszafogni az árakat. Különösen, hogy a keresletcsökkenéstől függetlenül is nagyon értékes ingatlanokról van szó.

Jelenleg tehát a piacon egyszerűen nincs elég információ az árak széleskörű változásához, mivel túl gyorsan történnek az események. A következő hónapokban valószínűleg tisztábban látszik majd, milyen jövő vár a világ egyik legforróbb ingatlanpiacára.