Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

2022-05-18 13:22:00

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó


Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz, hiszen egyre szűkebb lesz Magyarországon az a réteg, amely megengedheti magának a saját lakás vásárlását. Hasonló helyzettel szembesültek 2008-ban az USA-ban is, ahol az emberek elég kreatívan oldották meg a dolgot: konfortos, már-már "rendes" lakásnak is beillő mobilházakkal. Hazánkba is begyűrűzött az őrület, egyre többen keresik ezeket: a Pénzcentrum most az egyik vállalkozás alapítójával beszélgetett a piaci helyzetről.

Több tényezőből is egyre inkább arra következtethetünk, hogy komoly lakhatási válság előtt állhat Magyarország. Egyfelől egy nemrégiben publikált összesítés szerint majdhogynem Európa-bajnok a hazai lakásdrágulás: az Eurostat szerint 2010 és 2021 negyedik negyedéve között ugyanis nálunk emelkedtek a legnagyobb ütemben a lakásárak.


Mialatt ebben az időszakban a 24 EU-tagországban átlagosan 42 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak,

addig Magyarországon több mint megduplázódtak, és 128 százalékos emelkedéssel hazánk Észtország mögött (156%) a képzeletbeli dobogó második helyére lépett.

Azzal már a Pénzcentrum is foglalkozott, hogy a fővárosi agglomerációban 30-35 millió forintért gyakorlatilag lehetetlen lakhatásra alkalmas ingatlanhoz jutni, amit nem kell előtte további vagyonokért helyrepofozni. Az OTP Ingatlanpont egy korábbi elemzése szerint pedig a megyei szinten végbement árváltozást érzékletesen szemlélteti, hogy míg a NAV forgalmi adatai alapján 2010-ben 201 ezer forintos átlagos négyzetméterárral Pest számított a legdrágább megyének, addig 2021-ben már csak Nógrádban találkozhattunk ennél alacsonyabb négyzetméterárral (137 ezer Ft).

Valkó Dávid, a vállalat vezető elemzője azzal árnyalta egy kicst a képet, hogy a 2008-as gazdasági világválság hatására hazánkban az Európai Unió átlagánál nagyobb mértékben estek az árak, ugyanakkor az ezt követő felívelő szakaszban a sokrétű állami támogatásoknak köszönhetően felpörgő kereslet erőteljesen hozzájárult az áremelkedéshez.

Így vészelték át az USA-ban

A 2008-as válság idején az Egyesült Államokat is elérte a lakásválság, azok az emberek pedig, akiknek elérhetetlen volt egy ingatlan, elég sajátosan oldották meg a helyzetet. Ugyan a lakókocsiparkok sok amerikai filmből lehetnek ismerősek, de a gazdasági összeomlás idején egy egészen más szintre lépett a dolog. Ekkor jött létre az úgynevezett tiny house mozgalom: ezek már nem szimpla lakókocsik voltak, hanem igen erősen felextrázott példányok, amelyeket valódi házakhoz használt építőanyagokból raktak össze. Ezáltal ezekben az apró mobilházakban minden olyan komfortelem megtalálható, ami egy átlagos otthonban, csupán kompakt módon, ráadásul mobil formában.

Így pedig sokkal olcsóbban jutottak "saját lakáshoz" az emberek, mintha ingatlant vettek volna, és kevesebb kölcsönből lehetett megoldani a lakhatást, vagy adott esetben a bankok helyett más források bevonásával. Magyarországra csak mostanában kezd begyűrűzni ez az őrület: sokaknak ismerős lehet például a Cápák között című műsorból a POP. Holiday nevű vállalkozás, amely ilyen mobilházakkal foglalkozik.

Izrael Norbert projektje igencsak felkeltette a befektetők figyelmét: komoly alkudozások után végül Lakatos István és Balogh Petya is beszállt a cégbe, összesen 60 millió forinttal. Sőt, olyannyira jól fut a szekér, hogy a cég már felbukkat a nemrég elindított, magyar Kickstarteren is: ahogy az a Brancsra feltöltött adatlapjukból kiderült, most kétféle tiny house-t kínálnak eladásra a projekten belül. Az drágábbik már közműhálózatok nélkül is üzemeltethető, állításuk szerint 6 napig, mindezért 24,13 milliót kell fizetni. Az olcsóbb, hálózatfüggő mobilház pedig 23,6 millióba kerül.


A lakásválságot tovább fűti az is, hogy egyrekorlátozódnak a finanszírozási lehetőségek: a lakossági jelzáloghiteleknél véget ért az eddig tapasztalt jó világ, és lassan beköszönt a kétszámjegyű kamatok korszaka. Ugyanis a Magyarországon hónapok óta tetőző pénzromlást az MNB tavaly nyár óta folyamatos beavatkozással igyekszik tompítani. Ennek megfelelően nem ritkán havonta többször emelkedett a jegybanki alapkamat. Ennek nyomán pedig számos bank már a lakossági ingatlanhiteleknél is jelentős kamatemelést jelentett be.