Ez mozgatja meg most az ingatlanvásárlókat

Ez mozgatja meg most az ingatlanvásárlókat

2023-03-21 18:06:41

Ez mozgatja meg most az ingatlanvásárlókat


Elsősorban az alacsonyabb négyzetméterárak mozgatják az ingatlanvásárlókat a főváros és agglomerációja között. Az árak azonban rendkívül magasra emelkedtek a Budapest környéki településeken. A Balla Ingatlan trendfordulót lát, miközben a fővárosban megváltozott az ingatlanok felhasználásának jellege.



Érdekes változásokat jeleztek a Központi Statisztikai Hivatal nemrég közzétett előzetes népszámlálási adatai, melyek a budapesti és agglomerációs ingatlanpiac alakulása szempontjából is fontosak. Az adatokból ugyanis az látszik, hogy az elmúlt 10 évben 2,7 százalékkal csökkent Budapest népessége, de ami még ennél is érdekesebb, hogy az ország megyéi közül 12,5 százalékos aránnyal Budapesten él a legkevesebb 14 évesnél fiatalabb gyerek. Emellett az is figyelemre méltó, hogy eközben az idősek száma nem kiemelkedően magas – tehát akadnak olyan megyék, ahol sokkal nagyobb az idős korosztály aránya –, ezzel szemben a 15–64 éves korosztály itt a legnagyobb arányú az országban.


Egyre nőtt az agglomeráció szívóereje

Balla Frigyes, a Balla Ingatlan operatív igazgatója ennek kapcsán elsősorban arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a folyamat nem csak az utóbbi tíz évet jellemzi, hiszen Budapest népessége 1980 óta csökken. Azért nem folyamatosan, mert volt egy olyan év (2015), amikor valamelyest nőtt a lakosságszám Budapesten. Ennek ellenére azonban a trend nem tört meg.

A budapesti agglomeráció több településének lakosságszáma viszont ezzel párhuzamosan folyamatosan emelkedett, akadt olyan terület, ahol duplázódott. A két adatot figyelembe véve elmondható, hogy az agglomeráció folyamatos kiépülésével, javuló szociális hálójával évről évre elszívta a lakosokat a fővárostól.

Ennek a változásnak az egyik fő mozgatórugója az alacsonyabb négyzetméterár. A különbség olyannyira jelentős volt, hogy a fővárosban megszokott életterüknek akár dupláját is kaphatták azok, akik vállalták a költözést valamelyik agglomerációs településre

– mutatott rá Balla Frigyes.