Fontos változás élesedik 2024-től: erről minden magyar ingatlantulajnak tudnia kel

Fontos változás élesedik 2024-től: erről minden magyar ingatlantulajnak tudnia kel

2023-12-22 12:35:33

Fontos változás élesedik 2024-től: erről minden magyar ingatlantulajnak tudnia kel


Bővülés jöhet a lakáshitelek piacán, ám érdemes figyelnie arra a hitelfelvevőknek, hogy megfelelő biztosításuk is legyen, amely teljes körű védelmet nyújt - közölte a Netrisk. Az idén kötött lakásbiztosítások éves átlagdíja közel 35 ezer forint, ami töredéke a lakáshitel összegének, pláne marginális tétel a lakáséhoz képest.

Élénkülés jöhet a lakáshitelezésben a következő időszakban köszönhetően az inflációs nyomás enyhülése miatt csökkenő kamatoknak, a reálbérek emelkedésének, valamint az új állami lakástámogatási rendszernek. A lakáshiteleknél azonban továbbra is figyelni kell a biztosításokra - derül ki a Netrisk összeállításából.


Kötelező, de nem mindegy, milyen biztosításról van szó

A bankok kötelezően elvárják a hitelfelvevőktől, hogy legyen érvényes lakásbiztosításuk, idén májustól pedig a lakáshitelek THM-plafonjába már beleszámolják a bankok a lakásbiztosítás díját is. Ám ezek között vannak olyanok, amelyek nem nyújtanak fedezetet az ingatlan tulajdonosa szerint szóba jöhető káreseményekre, csak a bank felé fennálló tartozást fedik le baj esetén. Éppen ezért érdemes teljes körű lakásbiztosítás kötni a lakáshitel mellé

 - mondta Besnyő Márton, a Netrisk ügyvezető igazgatója.


A szakember szerint annak is tanácsos ellenőriznie, mekkora értékre nyújt fedezetet a biztosítás, aki a meglévő lakására venne fel jelzáloghitelt. Lehetnek ugyanis elavult, régebben kötött lakásbiztosítások, amelyek nem tartottak lépést az elmúlt évtized lakásdrágulásával.

Mennyi, mennyi, mennyi?

A Netrisknél idén kötött új lakásbiztosítások átlagos éves díja december közepén közel 35 ezer forint volt, ez elenyésző összeg a legtöbb lakáshitel összegéhez, valamint az ingatlan értékéhez képest.


Ahogy a legtöbb pénzügyi szolgáltatás esetében, a lakásbiztosításoknál is nagy eltérések lehetnek a különböző konstrukciók között árban és szolgáltatásban. A Magyar Nemzeti Bank által kialakított feltételrendszernek megfelelő Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások, illetve a már régebben piacon lévő lakásbiztosítások esetén is fontos, hogy milyen kapcsolódó kiegészítő szolgáltatásokat tartalmaz a mutatott éves díj mellett, ezért érdemes alaposan körülnézni és összehasonlítani a különböző ajánlatokat

Többször lehet váltani

Az összehasonlításra és a váltásra pedig 2024-től többször is lesz lehetőség: a lakásbiztosításokat ugyanis nem csak a biztosítási évforduló előtt van lehetőségük költségek nélkül felmondani az ügyfeleknek, hanem ezt minden év márciusában is megtehetik. Erről a lehetőségről pedig a biztosítóknak február 15-ig tájékoztatást kell adniuk.


Azaz egy plusz alkalmat kaptak az ügyfelek a szerződések átnézésére és esetleg a váltásra, így akár egy kedvezőbb vagy szélesebb körű ajánlat kiválasztására. Besnyő Márton szerint ezzel fokozódik a verseny a szolgáltatók között, és a Netrisk várakozásai szerint átlagosan 5-10 százalékkal mérséklődhetnek a díjak.