Hogyan változtak a hazai ingatlanárak az ősz beköszöntével?

Hogyan változtak a hazai ingatlanárak az ősz beköszöntével?

2021-11-06 10:57:31

Hogyan változtak a hazai ingatlanárak az ősz beköszöntével?


Az utóbbi években a lakóingatlanok kínálati árán felül a bérleti díjak is hihetetlen ütemben növekedtek. Bár az előző évben volt némi stagnálás a koronavírus beköszöntével, és visszaesések is voltak az árakban az ország néhány területein, az átlag lakás bérleti díjak ennek hatására is még mindig az egekben vannak, nem beszélve a eladásra kínált különböző lakóingatlanok négyzetméter árairól. Az ingatlannet.hu legújabb elemzése azt járta körbe, miként is változtak a hazai ingatlanok az újabb hullám kapujában.

Ingatlannet.hu

Országszerte zsebbe nyúlósak az ingatlanárak

Az egyes nagyobb városok közül a családi házaknál a legmagasabb átlagos kínálati árak Budapesten voltak az idei év őszi hónapjának beköszöntével, ahol egyetlen négyzetméter átlagosan 658 ezer forintba került. A vizsgálatba vont városok közül ezután Szeged 485 ezer forintos , Debrecen 441 ezer forintos és Győr 404 ezer forinos átlagárral következik.

Idén szeptemberben Pécsen és Nyíregyházán a családi házak egy négyzetmétere átlagosan 303-339 ezer forint körül mozgott. A vizsgált települések közül Miskolcon a legkedvezőbbek a házak négyzetméterárai, ahol az átlagos eladási ár 256 ezer forint volt.

A magas árbeli különbségek miatt egyáltalán nem mindegy, hogy hol vásárolunk téglalakást. A főváros eladásra kínált lakásainak árai szálltak el leginkább 2021 harmadik negyedévének végével. Itt a téglalakások átlagára megközelítette 877 ezer forintot. A 2021. szeptemberi átlagárakat vizsgálva a sort Győr és Debrecen követi, ahol 634-699 ezerért volt kínálat. Jóval kedvezőbb kínálati áron lehetett lakáshoz jutni Pécsen, Szegeden és Miskolcon. Nyíregyházán pedig a legolcsóbban áron vásárolhattak téglalakást az ingatlanba befektetők, ott ugyanis a tulajdonosok átlagosan 384 ezer forintot kértek el a téglalakásokért.


Egekben az albérletárak

A bérleti díjak is nagy eltéréseket mutatnak. A górcső alá vont települések közül a legkedvezőbb áron Nyíregyházán és Szegeden lehetett bérbe venni egy lakást idén szeptemberben: e városokban egy lakás havi bérleti díja 1843-2139 forint között volt négyzetméterenként. Ennél 100-200 forinttal magasabb áron lehetett lakást kivenni Miskolcon és Pécsen.

Az albérlők az ősz kezdetével, a legmagasabb árakkal Budapesten találkozhattak. A fővárosban egy lakás átlagos bérleti díja négyzetméterenként 3344 forint körül mozgott.

Megállíthatatlanok az ingatlanárak

A tavalyihoz képest átlagosan 15-18 százalékkal magasabb áron lehet téglaépítésű lakást vásárolni. A megnövekedett kereslet főképpen az újépítésű téglalakások és a vidéki családi házak iránt mutatkozott az elmúlt 12 hónapos időszakban. Ezen ingatlantípusok megugró kereslete pedig leginkább a családi otthonteremtési támogatásnak köszönhető.

2020 első negyedévéhez képest az áremelkedés Budapesten 2,1 százalék, a vidéki nagyobb városokban 13,2 százalék, a kisebb községekben pedig 24,3 százalék volt. Azt, hogy mi várható 2021 negyedik negyedévében, nehéz megjósolni a negyedik hullám kezdetén.  Annyi biztos, hogy amíg élénk a kereslet és a támogatások élnek, addig biztosan nem várható  jelentősebb csökkenés az eladásra kínált lakások áraiban. 

Ingatlannet.hu