Homályosan látják az emberek, mi vár rájuk ingatlanügyekben

Homályosan látják az emberek, mi vár rájuk ingatlanügyekben

2024-06-02 19:17:37

Homályosan látják az emberek, mi vár rájuk ingatlanügyekben


Októbertől kötelezővé válik az elektronikus aláírás használata az ingatlan tulajdonjogának átruházásakor, ám az Economx információi szerint az eljárás informatikai részét - tesztfelület hiányában – egyelőre még az ügyvédek sem gyakorolhatják. Bár az ügyvédek legalább tudják, milyen alapvető változások készülnek, a lakosságot derült égből villámcsapásként éri majd, hogy az ingatlanügyeikhez e-aláírás és ügyfélkapu-hozzáférés szükséges.


Az ingatlan-nyilvántartásról szóló 2021. évi C. törvény rendelkezései szerint a tulajdonjog átruházásához szükséges bejegyzési engedélyt elektronikus űrlapon kell létrehozni, amelyet minősített tanúsítványon alapuló fokozott biztonságú elektronikus aláírás elhelyezésével, vagy AVDH szolgáltatással kell hitelesíteni.

Ez praktikusan annyit jelent, hogy minden ingatlanvásárlás és eladás során az állampolgárok számára kötelező az elektronikus aláírás használata. Komoly problémát jelenthet a lakosság számára, hogy nem mindenki rendelkezik e-aláírással és ügyfélkapu-hozzáféréssel, ám ha ingatlant adna el, vagy venne, ezek nélkül pedig nem teheti meg.


Állami feladat a lakosság tájékoztatása

Az Economx megkeresésére a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) elnöke elmondta: a lakosság tájékoztatása elsősorban állami feladat, hiszen a fejlesztési program finanszírozása nyilvánvalóan tartalmaz erre irányuló költségeket.

Havasi Dezső szerint természetesen az ügyvédek is érdekeltek abban, hogy a leendő ügyfelek minél korábban tisztában legyenek azokkal az elektronikus aláírási módokkal, amelyek birtokában rendelkezhetnek ingatlanaikról. 

Ennek legegyszerűbb - de nem kizárólagos - felülete az okostelefonokra letölthető digitális aláíró program (DÁP) lesz, amelynek előregisztrációja a kormányhivatalokban megkezdődött.


A MÜK egyébként tervezi egy rövid, könnyen érthető tájékoztató kiadvány megszerkesztését is ügyfelei számára, amelyet elektronikus formában honlapukon, illetve Facebook oldalukon is közzé fognak tenni.

Az éles indulás mindenkinek kihívást fog jelenteni

Aprilis közepe óta a MÜK oktatási felületén az ügyvédek hozzáférhetnek az E-Ing eljárás elméleti vizsgaanyagához. A videók megtekintése folyamatos, már több százan megismerték tartalmát, akad, aki többször is.

Az elméleti vizsgakérdéseket hamarosan közzéteszik, az online vizsgáztatás lehetősége júniusban közepén kezdődik.

Az eljárás informatikai részét - tesztfelület hiányában – sajnos, az ügyvédek még mindig nem gyakorolhatják.

Előrelépés az ügyben, hogy néhány napon belül video anyagot készíthetnek oktatási célból a teljes folyamatról. A tömeges gyakorlati képzésre azonban várhatóan, legkorábban csak az októberi hatálybalépés előtt lesz lehetőség.

Ezért az ügyvédeknek gyakorlati vizsgát nem kell tenniük az eljárási jogosultság megszerzéséhez, de az éles indulás kétségkívül kihívást jelent majd minden résztvevő számára - mutatott rá végezetül a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke.

Többször módosították a hatálybalépést

A jogszabály kihirdetésekor a hatálybalépés még 2023. február 1. napjára volt időzítve, amelyet a jogalkotó első alkalommal 2024. február 1. napjára, majd július elsejére halasztott. Az időpont jelenleg 2024. október 1., úgy tűnik, ez már nem fog változni.

A képzés kétszer 2 órás elméleti képzés, a vizsgán pedig 20 tesztkérdésből 16-ra kell sikeres választ adni.

Ami fontos, hogy a sikeresen vizsgázottaknak kiegészítő biztosítást kell kötniük a minden ügyvéd számára meglévő kötelező felelősségbiztosítás mellett.