Így rendezik át a lakáspiacot az új rezsiszabályok

Így rendezik át a lakáspiacot az új rezsiszabályok

2022-09-16 16:23:12

Így rendezik át a lakáspiacot az új rezsiszabályok


lakásvásárlásnál az ingatlanok fűtési típusát, derül ki az ingatlan.com elemzéséből. A gázfűtéses házak iránti kereslet látványosan bezuhant, a nagy nyertesek a hőszivattyús ingatlanok lehetnek.

Az új rezsiszabályok átírták a lakáspiac keresleti oldalát – derül ki az ingatlan.com Forbes.hu-hoz eljuttatott elemzéséből. A gázfűtéses házak iránti kereslet 26-42 százalékkal esett vissza szeptember elején a hathavi átlaghoz képest, a lakásoknál 9-21 százalékos volt a csökkenés.


„Az új rezsiszabályok bejelentése óta eltelt hetekben egyértelműen kiderült, hogy a vevőjelöltek sokkal energiatudatosabbak lettek.

Felértékelődtek a takarékos megoldások, a gázfűtés vonzereje jelentősen csökkent,

ami érthető annak fényében, hogy az új előírások szerint az átlag feletti fogyasztás esetén többszörös a szorzó a gáz esetében” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.


A fentieket alátámasztja, hogy a fűtéstípust is figyelembe vevő keresések száma az eladó házaknál 18 százalékkal a lakásoknál pedig 8 százalékkal nőtt szeptember első hetében március első hetéhez képest. Az ingatlanhirdetési portál megvizsgálta, hogy milyen arányban keresték a különböző fűtéstípusokat azok a vevők, akik az eladó lakások és házak keresése során a fűtés típusára is rászűrtek.

Mire keresnek inkább a vevőjelöltek?

A rezsiváltozás nyertesei az eladó házak esetében a hatékony, takarékos hőszivattyús fűtéssel rendelkező ingatlanok. Az ilyen rendszerrel felszerelt eladó házakra irányuló keresések aránya 21 százalékkal erősödött szeptember első hetére. A lakásoknál a gázalapú fűtési rendszerek népszerűségvesztése mellett az látszik, hogy a távfűtéses típusoké – az előzetes várakozásoknak megfelelően – változatlan maradt.

Balogh László elmondta azt is: „A részletes adatok szerint a korszerű, hőszivattyús lakóingatlanok iránti kereslet fokozódása mellett szintén nőtt a nem gázalapú, hanem fával is működő cserépkályhás házak keresettsége is.”

https://hu.forbesmedia.cz/uploads/2022/09/hazak-640x418.png 640w, https://hu.forbesmedia.cz/uploads/2022/09/hazak-768x502.png 768w, https://hu.forbesmedia.cz/uploads/2022/09/hazak-1536x1004.png 1536w, https://hu.forbesmedia.cz/uploads/2022/09/hazak-2048x1338.png 2048w" sizes="(max-width: 1100px) 100vw, 1100px">
Forrás: ingatlan.com

Hosszú távra készülnek

A vevők nemcsak rövid távon, lettek nyitottabbak az energiatudatosabb megoldásokra, hanem hosszabb távon számolnak azzal, hogy a különböző fűtési típusok alapvetően meghatározzák majd a kiadásaikat.

„Az adatok arra utalnak, hogy a lakásvásárlást tervezők a rezsiszabályok változása és az energiakrízis miatt nemcsak rövid távon változtattak a keresési szempontjaikon. A vásárlók hosszabb távon is számolnak azzal, hogy az ingatlan fenntartása milyen költséggel jár. A fűtési rendszert ugyanis a legtöbb vevő olyan adottságnak veszi, ami akár 10-20 éven át is kiszolgálja az ott élőket. A fűtés típusa pedig alapjaiban határozza meg egy-egy ingatlan energiahatékonyságát.” – fűzte hozzá Balogh László.