Ingatlan eladás SZJA kalkulátor: Mikor kell fizetni, mikor jár ingatlan eladás SZJA mentesség?

Ingatlan eladás SZJA kalkulátor: Mikor kell fizetni, mikor jár ingatlan eladás SZJA mentesség?

2022-03-05 18:54:16

Ingatlan eladás SZJA kalkulátor: Mikor kell fizetni, mikor jár ingatlan eladás SZJA mentesség?


Ingatlant vásárolni, majd eladni magánszemélyek esetében nem mindig olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk: a magyar jövedelemadó törvények szerint, ha az ingatlanvásárlást követően, meghatározott időn belül, nyereséggel el szeretnénk adni a lakásunkat, bizonyos ideig SZJA, avagy személyi jövedelemadó megfizetésére vagyunk kötelezettek. Mennyi az SZJA ingatlan eladás esetén és mikortól jár az ingatlan eladás SZJA mentesség?

Cikkünkben eláruljuk, mik az ingatlan eladás SZJA aktuális szabályai: mennyi az SZJA ingatlan eladás esetén, ingatlan eladás után másik ingatlan vásárlás SZJA mikor és hogyan fizetendő? Hány évig kell ingatlan eladás után SZJA-t fizetni, hogyan számolják ki az ingatlan eladás SZJA alapját? Mikortól jár valakinek ingatlan eladás SZJA mentesség? Mit mond az ingatlan eladás SZJA kalkulátor, hogyan számítják ki az adót és mikor, mennyit kell fizetni?


Ingatlan eladás SZJA szabályok

Egy ingatlan vagyontárgy eladása esetén sokszor nem csak a vevőt terhelik súlyos költségek (vagyonszerzési illeték), hanem az eladó magánszemélyt is, akinek – amennyiben a korábbi vételárhoz képest nyereségesen adja el ingatlanját – személyi jövedelemadót (SZJA) kell fizetnie. A személyi jövedelemadó mértéke Magyarországon jelenleg egységesen 15%; ez a díj az ingatlan megvásárlást követő 5. évig kerül kiszabásra, a vásárlástól számítva évente sávosan csökkenő mértékben.

Amennyiben sikeresen eladtuk az ingatlanunkat és újat vásárolnánk, akkor újra adófizetési kötelezettséggel kell, hogy szembenézzünk. Az a személy, aki ingatlant vásárol, vagyonfizetési illetéket kell, hogy fizessen – azonban minden szabály alól akad kivétel. Az ingatlan- és gépjárműilleték fizetés 2022 évi, aktuális szabályairól korábbi cikkünkben írtunk részletesen.

Mennyi az SZJA ingatlan eladás esetén?

A szabályok szerint csak akkor kell ezt az adót megfizetni, ha nyereségesen adtuk el 5 éven belül vásárolt ingatlanunkat – ha az olcsóbban, vagy ugyanannyiért kel el, amennyiért annak idején megvettük, akkor nem kell személyi jövedelemadót fizetni utána. Fontos tudnunk, hogy a jövedelemadót a különbözet után fizetjük, nem az ingatlan teljes eladási ára után! Egy példával élve: ha a lakásunkat 20 millió forintért vettük és most 25 millió forintért szeretnénk eladni, akkor a köztes 5 millió forint után számolják ki az SZJA mértékét (ennyi az adóalap).

Hogyan csökken az ingatlan eladás SZJA alapja?

Az ingatlan eladás SZJA adóalap az ingatlan vásárlásától számítva évente csökken, mégpedig a következőképpen:

 • A vásárlás évében (0. év) és az azt követő 1. évben az ingatlan eladás SZJA alapja 100%;
 • a vásárlás évét követő 2. évben az ingatlan eladás SZJA alapja 90%;
 • a vásárlás évét követő 3. évben az ingatlan eladás SZJA alapja 60%;
 • a vásárlás évét követő 4. évben az ingatlan eladás SZJA alapja 30%;
 • a vásárlás évét követő 5. évtől kezdve az ingatlan eladás SZJA alapja 0%.

Ingatlan eladás SZJA kalkulátor: nézzünk egy konkrét példát!

Tételezzük fel, hogy tavaly (2021-ben) vásároltunk egy lakást, kereken 20 millió forintért, ám azt a közeljövőben el szeretnénk adni, 25 millió forintért, vagyis az 5 millió forintos nyereség (különbözet) lenne az ingatlan eladás SZJA alapja.

 • 2021 hátralévő részében és 2022-ben az 5 millió forint után fizetnénk a 15%-os jövedelemadó 100%-át, ami 750.000 Ft.
 • 2023-ban az adóalapra vonatkozó SZJA 90%-át kellene fizetni, ami 675.000 Ft.
 • 2024-ben az adóalapra vonatkozó SZJA 60%-át kellene fizetni, ami 450.000 Ft.
 • 2025-ben az adóalapra vonatkozó SZJA 30%-át kellene fizetni, ami 225.000 Ft.
 • 2026-tól pedig már nem kellene SZJA-t fizetni (0%-os SZJA), vagyis 0 Ft.

Ingatlan eladás SZJA mentesség: mikortól jár?

 • Egyrészt akkor jár, ha az ingatlanunkat a korábbi vételáránál olcsóbban, vagy azzal azonos áron adjuk tovább (nincs nyereség). Másrészt akkortól jár az ingatlan eladás SZJA mentesség, ha az eladással megvárjuk a vásárlástól számított 5. évet.
 • Adómentesség vonatkozik a házassági vagyonközösség megszüntetésére, eltartási szerződésből, életjáradéki- vagy öröklési szerződésből származó ingatlan átruházására (beleértve azt az esetet, amikor nyugdíjas magánszemély által a központi költségvetési szervvel, vagy a helyi önkormányzattal kötött szerződések alapján történik a jövedelemszerzés).
 • Az önkormányzati vagy állami tulajdonú lakás bérleti jogáról való lemondásért kapott térítés, illetve a lakások és helyiségek bérletére/elidegenítésére vonatkozó szabályok szerint a kényszerbérlet megszüntetése esetén a más lakás biztosítása helyett a helyi önkormányzat által a bérlőnek fizetett térítés is adómentes.