Ingatlantulajdonosok, figyelem! Nagy változások jönnek az energetikai tanúsítványokkal kapcsolatban

Ingatlantulajdonosok, figyelem! Nagy változások jönnek az energetikai tanúsítványokkal kapcsolatban

2023-06-04 18:57:43

Ingatlantulajdonosok, figyelem! Nagy változások jönnek az energetikai tanúsítványokkal kapcsolatban


Kötelező marad, de teljesen átalakul az épületek energiahatékonyságát értékelő rendszer. Ezt érdemes tudnia a tanúsítványokra vonatkozó új szabályokról az ingatlantulajdonosoknak.


Alaposan átalakulnak az ingatlanok adásvételének többségénél és sokszor a bérbeadásnál is nélkülözhetetlen energetikai tanúsítványokkal kapcsolatos szabályok. Ebből a dokumentumból derül ki, hogy mennyire költséges fenntartani egy ingatlant, ezért sem árt tisztában lenni az új szabályokkal, amik a következők.


Eddig ezek a szabályok vonatkoztak az energetikai tanúsítványokra

Eddig azt írta elő a jogszabály, hogy az adásvételről vagy bérbeadásról készült szerződésnek tartalmaznia kellett annak rögzítését, hogy az előírások szerint kell-e tanúsítványt készíteni az ingatlanról vagy már van neki. A szerződésbe bele kellett írni a tanúsítvány azonosító kódját, valamint a vevő vagy bérlő nyilatkozatát is arról, hogy ezt a bizonyos tanúsítványt vagy annak másolatát átvette. Az energetikai tanúsítványok eddig 10 évig voltak érvényesek és az ingatlan energiafogyasztása alapján is ki lehetett adni őket. 2023 novemberétől azonban ez mind máshogy lesz.

Ezek az új szabályok

Az új szabályok szerint az energetikai tanúsítványt vagy annak másolatát a leendő vevőnek vagy bérlőnek ugyanúgy be kell mutatni, át kell adni, de ezt nem kell az adás-vételi, illetve a bérleti szerződésben feltüntetni. Megszűnik továbbá az energiafogyasztás mérésén alapuló tanúsítás lehetősége és a tanúsítványban fel kell tüntetni azt is, hogy hol kaphat a tulajdonos vagy a bérlő további információt, segítséget az ingatlan korszerűsítésekkel kapcsolatban, továbbá fel kell tüntetni azt is, hogy a Magyar Mérnöki Kamara a lakosság és a vállalkozások számára ingyenes energetikai tanácsadást biztosít – írja az ingatlannet.hu.

Van, ami nem változik

Az a szabály nem változik, hogy az eladásra vagy bérbeadásra kínált ingatlan hirdetéseiben fel kell tüntetni az épület vagy lakás energetikai minőség szerinti besorolását, de csak akkor, ha már készült róla energetikai tanúsítvány. A kormányrendelet szerint változatlanul tanúsítani kell - ha még nem rendelkezik energetikai tanúsítvánnyal - az épület energetikai jellemzőit

  • új épület építése;
  • meglévő épület vagy önálló lakás, szálláshely, vendéglátóegység eladása vagy bérbeadása;
  • 500 négyzetméternél nagyobb hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épület esetén.

Szigorítják az új ingatlanok építésére vonatkozó követelményeket

Az újonnan épülő lakó- és szállás jellegű épületekre vonatkozó energiahatékonyság elvárás az eddigi 100 helyett 76 kWh/négyzetméter/év lesz, továbbá az épületek szén-dioxid-kibocsátása is legfeljebb csak 20 kilogramm/négyzetméter/év lehet.



Megújul a besorolási rendszer is

Az új energetikai besorolási rendszerben az ingatlanokat az összesített energetikai minőségük (azt mutatja meg, hogy mekkora az épület egy négyzetméterre jutó éves energiafogyasztása) és a szén-dioxid-kibocsátásuk alapján sorolják majd hatékonysági osztályokba. 12 energiahatékonysági kategória lesz az I-től az A+++-ig. A közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményt vélhetően a B-től felfelé teljesíthetik az épületek. Eddig is 12 kategória volt, de dupla betűkkel, a JJ kiemelkedően rossztól az AA++ minimális energiaigényűig sorolták be az ingatlanokat. Erről itt lehet bővebben olvasni.

Kevesebb ideig lesz érvényes egy ilyen tanúsítvány

Az új tanúsítvány a korábbi 10 helyett 5 évig lesz érvényes. A követelményérték változása miatt új energetikai besorolást kell kérni azoknak, akik 2023 novemberétől eladják vagy bérbe adják az ingatlanukat, annak ellenére, hogy érvényes lenne a régi energiatanúsítványuk.