Jelentősen élénkült a lakáspiac januárban

Jelentősen élénkült a lakáspiac januárban

2024-02-02 11:16:14

Jelentősen élénkült a lakáspiac januárban


Az idei év első hónapjában újraéledt a lakáspiac a tavalyi megtorpanás után, legalábbis erre utalnak a legfrissebb januári adatok - derül ki az ingatlan.com kereslet-kínálati összesítőjéből, ami több mint 500 ezer érdeklődés és 400 ezer ingatlanhirdetés alapján mutatja be a januári folyamatok éves változását.


Élénkült a piac, aktivizálták magukat a vevők

2024 januárjában több mint 31 ezer lakást és házat hirdettek meg eladásra, ami megegyezik a tavaly januári friss kínálat nagyságával. A teljes kínálat bővülése viszont egyre inkább lassul, ami a piaci élénkülésének egyik legfőbb mutatója.

“Az elmúlt hónapokban azt láttuk, hogy a kínálat rendre 25-30 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Idén január végén 215 ezer eladó és kiadó ingatlan szerepelt a kínálatban, ami az egy évvel korábbi 195 ezerhez képest csak 11 százalékkal több. A kínálat bővülésének a lassulása arra utal, hogy az idén éledező kereslet elkezdte felszívni az ingatlanokat a piacról.” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.


Így néz ki a vármegyék toplistája
Az ingatlan.com adatai szerint tavaly januárhoz képest Csongrád-Csanád vármegyében nőtt a legnagyobb mértékben a kereslet, mégpedig 54 százalékkal. Ez a növekedés elsősorban a szegedi autóipari beruházás hírének köszönhető. Második helyen áll Hajdú-Bihar vármegye, az ottani lakóingatlanok iránti kereslet 37 százalékkal nőtt egy év alatt. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye is erős januárt zárt, 30 százalékos növekedést könyvelhetett el. Számos országrészben, például Heves, Vas, Komárom-Esztergom és Fejér vármegyében is az országos átlagot meghaladó, 24-29 százalékos keresletbővülés ment végbe. Budapesten eladó lakások és házak iránti érdeklődések száma az országos átlagnak megfelelő 20 százalékos többlettel zárt éves összevetésben.