KASZÁLHATSZ A LAKÁSKIADÁSSAL, DE KOPPANHATSZ HITELFELVÉTELKOR

KASZÁLHATSZ A LAKÁSKIADÁSSAL, DE KOPPANHATSZ HITELFELVÉTELKOR

2021-09-04 20:45:04


Ahhoz, hogy az ingatlan kiadásából származó jövedelmet a bankok elfogadják, először is legálisnak kell lennie, vagyis adózni kell utána. Az, hogy legális a kiadásból származó bevétel, azonban még nem feltétlenül lesz elég a hazai hitelintézeteknek.

Bevétel vagy jövedelem?

A Bankmonitor tapasztalatai szerint a magyar bankok mintegy fele jelenleg egyáltalán nem fogadja el az ingatlan kiadásból származó bevételeket, de ahol beszámítják, ott is többnyire csak kiegészítő jövedelemként. Ez az azt jelenti, hogy az igénylőnek más forrásból teljesítenie kell a minimálisan előírt jövedelmet – ez lehet például alkalmazotti bér vagy vállalkozói jövedelem -, amihez hozzá számítják a kiadásból befolyó bevételt. Jelenleg mindössze két olyan pénzintézet van, ahol önálló jövedelemként is számolnak az ilyen bevételekkel.


Adózni azért kell utána

A lakáskiadás jövedelméből adózni kell - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), arra reagálva, hogy a kiadó ingatlanok piacának csúcsszezonja augusztusra és szeptemberre esik, ilyenkor keresnek a legtöbben bérelhető házat, lakást. A lakóingatlan bérbeadása főszabály szerint áfamentes, ezért nem kell a NAV-nál bejelentkeznie (adószámmal rendelkeznie) annak a magánszemélynek, aki gazdasági tevékenységként kizárólag áfamentes lakóingatlan-bérbeadásból szerez jövedelmet. A lakáskiadás bevételét a bérbeadónak dokumentálnia kell, amire alkalmas lehet a bankszámlakivonat, készpénzes fizetés esetén pedig például az átvételi elismervény.


Számoljunk!

A bérbeadás teljes bevételéből a jövedelem kétféle módon állapítható meg. Az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, amikor a bevételt csökkentik az igazolható költségek (közüzemi számlák, felújítási költségek) és az értékcsökkenés. A másik lehetőség, hogy a teljes bevételből 10 százalék költséghányad levonásával állapítja meg jövedelmét a bérbeadó. Negyedévenként adóelőleget kell fizetni, és a jövedelmet az éves szja-bevallásban önálló tevékenységből származó jövedelemként kell feltüntetni. Az adó mértéke 15 százalék - jelezte a NAV.