Kiderült, hogyan hat a növekvő infláció és a mostani gazdasági helyzet az ingatlanpiacra

Kiderült, hogyan hat a növekvő infláció és a mostani gazdasági helyzet az ingatlanpiacra

2022-07-03 19:57:14

Kiderült, hogyan hat a növekvő infláció és a mostani gazdasági helyzet az ingatlanpiacra


Miután hónapok óta folyamatosan dőltek meg az ingatlapiaci rekordok, most elég felemás képet mutat a lakáseladási kedv. Jósolni viszont szinte lehetetlen belőle.

Tovább nőtt az ingatlanpiaci kínálat júniusban, miközben a feladott hirdetések száma csökkent. Ez az értékesítési idő növekedésének köszönhető. Az ország különböző részein eltérő szintet mutat a lakáseladási kedv: Veszprémben és Csongrád-Csanád megyében több mint húsz százalékkal nőtt, Vas megyében viszont ugyanennyivel csökkent. A keresletet nézve a fővárosi lakások mellett a Komárom-Esztergom, Vas, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyei ingatlanok iránt érdeklődtek a legtöbben.

Csökkent a friss kínálat

Visszafogottabb lett a lakáseladási kedv júniusban az előző hónapban látott élénkülés után. A magánszemélyek és az ingatlanközvetítők összesen több mint 31 ezer lakóingatlan-hirdetést adtak fel az ingatlan.com-on, ami közel hét százalékkal marad el a tavaly júniusi mennyiségtől.

Vannak azonban kivételek, ahol a magánszemélyek több lakóingatlant hirdettek eladásra, mint egy évvel korábban. Veszprém megyében például 29 százalékos bővülés következett be, Csongrád-Csanádban pedig húsz százalékos volt a növekedés.

A Veszprém megyei bővülés részben magyarázható azzal, hogy a megyében lévő települések közel esnek a Balatonhoz, márpedig a tó környékén található ingatlanok iránt a nyári hónapokban erős a kereslet.

Emellett a megyeszékhely is hosszú idő óta a drágább városok közé tartozik az eladási árakat és a bérleti díjakat nézve egyaránt. Csongrád-Csanád megyében pedig az egyik legfontosabb tényező, hogy Szeged népszerű és nagy egyetemváros, ami támaszt ad az ottani ingatlanpiacnak.

Az összes eladó ingatlan száma mégis nőtt

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a teljes kínálat mégis bővülést mutatott júniusban. Idén május végén még csak 106 ezer eladó lakás- és házhirdetésből válogathattak a vevők, június végére ez a szám már 110 ezerre nőtt.

A csökkenő friss kínálat ellenére a kínálat összmennyiségének növekedése annak köszönhető, hogy bizonyos területeken már tovább tart eladni egy-egy ingatlant, mint a korábbi hónapokban.


Hol keresik a vevők leginkább az eladó lakóingatlanokat?

A keresleti oldalon is látható az óvatosság. Az ezer eladásra váró lakóingatlanra vetített érdeklődések száma kilenc százalékkal csökkent éves szinten. Ez továbbra is a bizonytalansággal magyarázható, amelyben szerepet játszik a gyorsuló infláció, a háború negatív hatása, valamint a gyorsan változó nemzetközi gazdasági helyzet.

Bár Budapesten és minden megyében csökkent az ezer hirdetésre jutó érdeklődés, jelentős eltérések láthatóak az országon belül. A legnépszerűbbek a fővárosi ingatlanok. A Budapesten kívüli piacot nézve pedig Budapest, ahol júniusban ezer hirdetésre 1300 hirdetés érkezett. Komárom-Esztergom, Vas, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Csongrád-Csanád szintén kiemelkedik a mezőnyből ezer hirdetésre jutó 1160-1200 érdeklődéssel.