LAKÁSVÁSÁRLÁS BUKTATÓI – EZEK AZ APRÓ HIBÁK RÉMÁLOMMÁ TEHETIK A FOLYAMATOT

LAKÁSVÁSÁRLÁS BUKTATÓI – EZEK AZ APRÓ HIBÁK RÉMÁLOMMÁ TEHETIK A FOLYAMATOT

2022-04-01 09:16:19

LAKÁSVÁSÁRLÁS BUKTATÓI – EZEK AZ APRÓ HIBÁK RÉMÁLOMMÁ TEHETIK A FOLYAMATOT


Az ingatlanvásárlás többnyire örömteli folyamat, ugyanis leendő otthonunkat választjuk ki. A lakásvásárlás buktatói azonban rémálommá tehetik ezt a folyamatot, ezért jobb odafigyelni pár gyakori hibára. Mutatjuk, milyen bakik fordulnak elő leggyakrabban.


Lakásvásárlás buktatói – A teljes lista minden bakiról:

  • Későn keresünk ügyvédet: Hiába foglalkozik sok ügyvéd ingatlanokkal, ha túl későn „igazolunk le” egyet, előfordulhat, hogy nem lesz ránk ideje, emiatt elcsúszhat a lakásvásárlás folyamata. Emiatt pedig kénytelenek leszünk mi intézni az alap jogi kérdéseket, nem jogászként pedig ez nagyon veszélyes. Csakúgy, mint ügyvédet, közjegyzőt is időben keresnünk kell, ha az ő szolgáltatására is szükségünk van.
  • Tulajdoni lap hiánya: Az első és legfontosabb lépés a lakásvásárlásnál a tulajdoni lap ellenőrzése. Az eladótól jogunk van elkérni és leellenőrizni a tulajdoni lapot. Így tudunk megbizonyosodni arról, hogy valóban az eladóé-e az ingatlan, van-e valakinek haszonélvezeti vagy szolgalmi, esetleg elővásárlási joga. A tulajdoni lapon tudjuk a tehermentességet is ellenőrizni.
  • Plusz költségek elfelejtése: A lakásvásárlás izgalmai között könnyen megfeledkezhetünk a plusz költségekről. Ide számít a közös költség, a szükséges felújítások, szemétdíj, az átlagos rezsiköltségek stb. Előfordulhat, hogy ha ezeket is számításba vesszük, már szívesebben elállnánk a lakásvásárlástól, ezért nem szabad elfelejteni rákérdezni ezekre az előző tulajdonostól.
  • Hitelképesség: Hitelfelvétel előtt meg kell győződnünk arról, hogy a megvásárolni kívánt ingatlanra tudunk egyáltalán hitelt felvenni. Azt tanácsoljuk, hogy több bank több ajánlatát is bogarászd végig, így biztosan a legkedvezőbb ajánlat mellett tudsz majd lehorgonyozni.
  • Foglaló lepapírozásának elmaradása: A foglaló bevált módszer lakásvásárlási szándékunk nyomatékosítására, a legtöbb esetben ilyenkor a vételár 10%-át adjuk oda az eladónak. Ezt egyáltalán nem muszáj adni, törvény nem írja elő, éppen ezért néha a papírozás is elmarad. A lakásvásárlás buktatói közül ez az egyik legdurvább, hiszen komoly összegeket bukhatunk, ha duplán kérik el tőlünk. Írassuk alá a foglaló átvételét az eladóval, és hivatkozzunk erre, ha probléma van.


  • Szakmai vélemény elmaradása: Nem kell, hogy ingatlanos legyen, de egy hozzáértő ismerős véleményét mindenképp érdemes kikérni. Kérdezzünk rá az eladónál is a lakás gyengébb pontjaira, hátha felhívja a figyelmet pár dologra. Ha tagadja, hogy bármi baj is lenne a lakással, akkor pláne érdemes magunknak utána járni, milyen is a lakás valós állapota, tökéletes ingatlan ugyanis nincs.