LEHET, HOGY INGATLANT ÖRÖKÖLTÉL, DE NEM IS TUDSZ RÓLA: ÍGY DERÜLHET KI

LEHET, HOGY INGATLANT ÖRÖKÖLTÉL, DE NEM IS TUDSZ RÓLA: ÍGY DERÜLHET KI

2024-04-05 10:03:04

LEHET, HOGY INGATLANT ÖRÖKÖLTÉL, DE NEM IS TUDSZ RÓLA: ÍGY DERÜLHET KI


Pont kerülhet egy eddig rendezetlen helyzet végére: egy törvényjavaslat szerint az államhoz kerülnének a földhagyatékok.

Az örökösök gyakran nem is tudják, hogy van egy kis földterületük.


Egy, a napokban benyújtott törvényjavaslat szerint rendeznék az évek vagy akár évtizedekkel ezelőtt elhunyt földtulajdonosok utáni földhagyatékok sorsát, miután az örökösök gyakran nem is tudják, hogy örököltek némi területet. Az Economx információi szerint az utóbbi években az ingatlanügyi hatóságok a nyilvántartási adatok felülvizsgálata során évente

mintegy 50 ezer hagyatéki eljárást kezdeményeznek átlagosan néhány ezer forint értékű földhányadok kapcsán,

amelyek azért vannak akár még évtizedek után is az elhunytak nevén, mert az örökösök nem akarják használni és a tulajdonjogukra sem tartanak igényt. Mint írták, a gyakorlatban az örökösök felkutatása sem könnyű, mert ha indult is korábban hagyatéki eljárás az örökhagyók után, az abban érdekelt felek is jellemzően már meghaltak.


A cikk szerint a mostani módosítás célja, hogy a hagyatéki eljárásban az állam részére átadhatók legyenek azok a kis értékű ingatlanok, amelyek a törvény alapján mező-, erdőgazdasági hasznosítású földnek minősülnek, és a tulajdonosuk nem ismert. Ennek alapján, ha a jogalkotó által meghatározott csekély forgalmi értékű és területnagyságú ingatlan tulajdonosa a hagyatéki eljárás hagyatéki leltár szerinti megindulását megelőző 15 évnél régebben meghalt, a közjegyző hirdetmény útján próbálja meg felkutatni az örökösöket, akiknek be kell jelenteniük az ingatlanra tartott igényüket. Ha viszont nem érkezik bejelentés a közjegyzőhöz, akkor a hagyaték az államhoz kerül.