Lesz megoldás a lakhatási válságra? Állítólag ezen dolgozik most a kormány

Lesz megoldás a lakhatási válságra? Állítólag ezen dolgozik most a kormány

2023-07-30 13:03:41

Lesz megoldás a lakhatási válságra? Állítólag ezen dolgozik most a kormány


Hazánkban egyre nehezebb ingatlant vásárolni és bérelni a növekvő árak miatt. Magyarországon egyre inkább fellép a lakhatási válság, ezért most a kormány egy új törvényen dolgozik.


Az Index úgy tudja, hogy a magyar kormány egy lakhatási válságot enyhítő törvényt készít, és ebben több minisztérium is részt vesz. Információik szerint a tervezet már készül.

(A legfrissebb hírek itt)

A lapnak Lázár János építési és közlekedési miniszter elárulta, hogy a téma több kormányülésen is napirendre került, és több kormányzati képviselő is elismerte, hogy dolgoznak egy törvénytervezeten, amely enyhítené a lakhatási válságot.

Az ingatlanárak évek óta növekszenek, az ingatlankamatok is elszálltak, valamint a reálbér csökkenésével egyre kevesebbet ér a magyar emberek fizetése. Az infláció pedig hónapok óta 20 százalék felett mozog.


Mint megírtuk, Budapesten különösen sokat drágultak az albérletek. Az ingatlanhirdetési portálok adatai alapján 2020 januárja óta a fővárosban az egyszobás lakások átlagos bérleti díja 25 százalékkal, a kétszobásaké 34 százalékkal, a háromszobásaké 37 százalékkal nőtt. A legnagyobb mértékben, csaknem 50 százalékkal a két- és háromszobás, új építésű lakások drágultak, áruk 277 és 420 ezer forint között változik, de a csúcskategóriáért 900 ezer forintot is elkérhetnek havonta.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy a fővárosban 1,6 százalékkal nőttek a lakásárak, míg az előző negyedévben még 0,8 százalékos csökkenést mértek. A nominális éves lakásár-növekedés a fővárosban ezzel együtt 10,1 százalékra lassult - derül ki az Ingatlannet.hu ismertetéséből.