Már látszik a rezsiemelés a lakáspiacon

Már látszik a rezsiemelés a lakáspiacon

2022-09-04 21:54:13

Már látszik a rezsiemelés a lakáspiacon


2022. szeptember 2. Augusztusban nőtt a kínálat a lakáspiacon, miközben csökkent a kereslet. Leginkább a felújításra váró ingatlanokat adnák el a tulajdonosok, ami már a rezsi emelkedésének a hatása lehet. Szakértők szerint a korszerűtlen családi házak árából akár 35 százalékot is engedni kellene az eladóknak.


Bővült a kínálat augusztusban a lakáspiacon, miközben mérséklődött a kereslet. Az ingatlan.com friss elemzése szerint az 1000 eladó lakásra és házra vetített érdeklődések száma éves összevetésben 8 százalékkal esett vissza. Havi szinten - júliushoz képest - pedig 3 százalékkal mérséklődött a kereslet. Mindezek ellenére az eladó lakás és ház hirdetésekre még így is több mint 200 ezer érdeklődés érkezett.


Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a visszafogottabb érdeklődés továbbra is az elmúlt hónapokra jellemző tényezőkkel magyarázható. Bár a fizetések továbbra is jelentős, több mint 15 százalékos emelkedést mutatnak, ami támaszt ad a lakáspiaci keresletnek is, az európai szintű energiakrízis, az infláció és a hitelkamatok emelkedése sok vevőt kivárásra késztet. Hozzátette: a kereslet csökkenésével párhuzamosan a tulajdonosok és az ingatlanközvetítők 7 százalékkal több eladó lakóingatlan-hirdetést adtak fel augusztusban. Ez a két hatás pedig a tapasztalatok szerint irányváltást vetít előre.


Mit adnának el inkább?

Az egy évvel korábbinál 5 százalékkal több, összesen 1731 településen több mint 34 ezer eladó lakás- és házhirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanosok. A megyék többségében növekedés történt, de az országon belüli kínálat nagyon eltérően alakult. Borsod-Abaúj-Zemplénben például több mint 60 százalékkal bővült a friss kínálat az egy évvel ezelőttihez képest, emellett Komárom-Esztergom, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém, Fejér és Bács-Kiskun megyében 23-37 százalékos volt a bővülés. Ugyanakkor a fővárosban 3 százalékos csökkenés ment végbe. Mindössze három megyében - Tolnában, Vasban és Zalában - volt még enyhe, 4-5 százalékos visszaesés.


- Azért is valószínűsíthető a trendforduló, mert az előző hónapban feladott közepes állapotú lakóingatlan-hirdetések száma az átlagnál tempósabban, 9 százalékkal nőtt - tette hozzá a szakember. Miközben például az újszerűeknél kevesebb mint 6 százalékos volt a dinamika. A felújítandó lakásoknál 6 százalékos volt a kínálatbővülés, miközben a felújított lakásoknál 5 százalék – mondta Balogh László. Véleménye szerint az, hogy nagyobb tempóban növekszik az eladásra váró közepes és felújítandó lakások száma, egyértelműen az új rezsiszabályoknak köszönhető, amelyek szerint az átlag feletti fogyasztás esetén jóval magasabb áram- és gázdíjat kell fizetnie a lakóknak. Márpedig a korszerűsítésre váró ingatlanok jelentős részénél magas az energiafogyasztás, emiatt sok ilyen ingatlan kerülhet piacra a következő hónapokban. Az érintett eladók ugyanis kisebbre vagy energiatakarékosabbra cserélhetik az otthonukat, amikor látható lesz, milyen mértékben emelkednek a fenntartási kiadások. 


A korszerűtlen, nagy családi házakból nőtt a kínálat

Már augusztus közepén érezhetően bővült a családi házak kínálata, többnyire a nagy, több száz négyzetméteres házak jelentek meg a piacon, miután kiderült, hogy emelkedni fognak az energiaárak – mondta Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. irodájának szakmai vezetője. Hozzátette: már eddig sem voltak népszerűek a korszerűtlen, elavult gépészettel, fűtésrendszerrel, rossz nyílászárókkal, gyenge szigeteléssel rendelkező nagyméretű ingatlanok, de most gyakorlatilag az eladhatatlan kategóriába fognak kerülni.


Szerinte az olyan ingatlanoknál, ahol szükség lenne korszerűsítésre, engednie kellene az eladónak annyit a vételárból, amennyiből egy ilyen - nem éppen olcsó - beruházás kivitelezhető. Ez átlagosan 20-35 százalékos árcsökkentést jelent, tekintve, hogy ezek az ingatlanok eddig is jellemzően túlárazottak voltak. Az árcsökkentést azonban várhatóan nehezen lépik majd meg az eladók, így várakozásai szerint ez egy hosszú és nehéz folyamat lesz.