Mennyit lehet most alkudni az ingatlanok árából?

Mennyit lehet most alkudni az ingatlanok árából?

2023-01-14 10:02:04

Mennyit lehet most alkudni az ingatlanok árából?


Az elmúlt hónapokban a hazai ingatlanpiacon megkezdődött a lejtmenet. Kevesebb a vevő, nő a kínálat. A vevők olcsóbban szeretnének vásárolni, mint néhány hónappal korábban, de mennyit engednek az eladók az árakból? - ennek a kérdésnek járt utána a Balla Ingatlan iroda.


A hazai ingatlanpiac márciusban érte el csúcsát, mind az árakat, mind pedig a keresletet illetően. Ezt követően először egy enyhébb, majd szeptembertől gyorsabb ereszkedésbe kezdett az ingatlanpiac.

A kereső ügyfelek száma a téli hónapok elejére már 70 százalékkal csökkent a budai oldalon az előző év azonos időszakához képest. Ez többek között annak az eredménye, hogy az ingatlanvásárlók jelenleg nem gondolkodnak hitelekben, inkább csak az vásárol, akinek rendelkezésére áll a vételár.


A LEGNAGYOBB KERESLET MOST FŐKÉNT A PANELLAKÁSOK IRÁNT MUTATKOZIK, DE AZOK KÖZÜL IS LEGINKÁBB A JÓ ÁLLAPOTÚ VAGY TELJESEN FELÚJÍTOTT INGATLANOK IRÁNT.Az árcsökkenés egyelőre elsősorban a felújítandó, rosszabb állapotú ingatlanokat érinti: míg márciusban egy nem túl jó állapotú panellakást még 42 millió forintért el lehetett adni, az év végén ugyanott egy másik ugyanolyan panellakást már csak 38 millió forintért.


A korábbi, Dél-Budán jellemző 50 millió forintos szintről 40 millió forintra csökkent a jó állapotú, egy plusz két félszobás, illetve kétszobás panellakások tekintetében. Hasonló árak jellemzik a XIV. és XVI. kerület panellakásait is. 

A LÉLEKTANI HATÁR PANELEKNÉL 40 MILLIÓ FORINT KÖRNYÉKÉN HÚZÓDIK, NAGYOBB TÉGLAÉPÍTÉSŰ LAKÁSOKNÁL 60-70 MILLIÓ FORINTNÁL, MÍG HÁZAKNÁL 100 MILLIÓ FORINT FELETT.

Ha a dél-budai családi házakat tekintjük, akkor 70-80 millió forintos vevői lélektani határról beszélhetünk a XXII. kerületben, míg a XI. kerületben továbbra is 100 millió felettiről.

Még hónapok telnek el addig, míg az eladók többsége ráeszmél arra, hogy a korábban megszokott árakon már nem fogja tudni eladni ingatlanát. Így aztán a kínálati oldal folyamatosan bővül, és egyre könnyebb lesz válogatnia a piacon a megmaradt csekély számú vevőnek. Ez egyébként azt is jelenti, hogy a befektetőknek érdemes lehet lépni: akinek van pénze, az egyre jobb alkukat tud elérni.

Erre egy példa: egy XXII. kerületi, jó helyen lévő, jó állapotú családi ház esetében, melyet még korábban 88 millió forintért kezdtek el hirdetni, már csak 65 milliós eladási árat sikerült elérni. Ez az ár elsősorban a kemény alkunak volt az eredménye.


Az alku egyre jelentősebb az ingatlanpiacon

Azt érzékelhető, hogy jelentősebb csökkenés nem mutatkozott az árakban, ugyanakkor sokkal jelentősebbé váltak az alkuk - különösen a felújítandó ingatlanok esetében -, egyre felkészültebbek a vevők a valós, piaci árakat, valamint a meredeken emelkedő felújítási költségeket tekintve.A FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLAT MIATT EGYRE KÖNNYEBBEN TUDNAK VÁLOGATNI A VEVŐK,így aki nem talál egy adott pillanatban az elképzeléseinek megfelelő ingatlant egy meghatározott áron, az jellemzően kivár, hiszen esélyes, hogy fog a piacra kerülni a számára is megfelelő ingatlan.