Milliókat érnek 2023-ban is a lakásvásárlási támogatások

Milliókat érnek 2023-ban is a lakásvásárlási támogatások

2023-01-14 10:08:18

Milliókat érnek 2023-ban is a lakásvásárlási támogatások


A korábbi években megismertek közül a legtöbb család- és lakástámogatás 2023-ban is elérhető marad. De mennyit érnek ezek a kedvezmények, segítségnyújtási formák idén a magyar családoknak? Izgalmas és részletes számítást készített erről a Bankmonitor egy átlagos család példáján keresztül. Ebből mutatunk néhány érdekes számot!


A legtöbb lakás- és családtámogatási forma 2023-ban is elérhető marad, köszönhetően a tavaly év végén meghozott kormányzati döntéseknek. Ennek megfelelően rengetegen kaphatnak segítséget lakásvásárlásukhoz, illetve otthonteremtésükhöz. Lássuk még egyszer, melyek ezek a támogatási formák:

  • Idén is elérhető a családi otthonteremtési kedvezmény (röviden csok), azaz a gyerekek után járó, vissza nem térítendő lakáscélú támogatás;
  • sőt a családi otthonteremtési kedvezmény speciális fajtája – melyet preferált kistelepüléseken fekvő ingatlanok esetében lehet kihasználni -, a falusi csok is megmarad egészen 2024 év végéig;
  • a csok támogatásból lakást vásárlók idén is illetékmentesen szerezhetik meg új otthonukat;
  • az új építésű házak vásárlásának áfája továbbra is 5 százalék marad, sőt, a családi otthonteremtési kedvezményt kihasználók számára még ezt az adót is visszatérítik;
  • a Babaváró hitel igénylési határidejét is meghosszabbították 2024. december 31-ig, vagyis a gyermeket tervező párok továbbra is kihasználhatják a kamatmentes kölcsönt;
  • a kedvezményes, futamidő végéig fix 3 százalékos kamatozású támogatott hitelt is változatlan feltételekkel felvehetjük. (Az igénylés egyik feltétele, hogy lakáscélunk megvalósításához a csok támogatást legalább két gyermek után kihasználjuk.)

DE MIRE ELÉG EZ AZ ÖSSZETETT, SZÁMOS ELEMET TARTALMAZÓ TÁMOGATÁSI RENDSZER? HOGYAN ÉRHET EZ MILLIÓKAT LAKÁSVÁSÁRLÁS ELŐTT ÁLLÓKNAK?


Ennek bemutatásához vegyünk egy átlagos családot. A fiatal házaspárnak már van egy gyereke, és szeretnének még egy babát. A példában két lehetőség között kell dönteniük: vásároljanak egy új építésű házat 60 millió forintért, vagy inkább egy használt lakást vegyenek 30 millió forintért.

Egymást erősíthetik a támogatási rendszer elemei

Mindkét választás esetén számolhatnak azzal a pár tagjai, hogy a támogatásoknak köszönhetően még akkor is milliós nagyságrendű segítséghez vagy nagyon kedvező hitelhez juthatnak, ha esetleg nem felelnek meg minden igénylési feltételnek maximálisan. A Bankmonitor által bemutatott példából pedig az is látszik, hogyA TÁMOGATÁSI RENDSZER EGYIK NAGY ELŐNYE, HOGY BIZONYOS FELTÉTELEK ESETÉN ANNAK ELEMEI EGYMÁST ERŐSÍTIK.Például a csok esetében a vállalt gyermekek és a lakáscél függvényében használt lakásnál akár 1,43 millió forint, míg új lakásnál 2,6 millió forint lehet a támogatás értéke. De segíti őket az új építésű lakások kedvezményes áfája, pontosabban az, hogy az új építésű lakások vételárának áfatartalmát visszakaphatja a család, hiszen csokot is igényelt a lakás megszerzéséhez. Az áfa a 60 millió forintos vételár 5 százaléka lenne, ami nagyságrendileg 2,85 millió forint vissza nem térítendő támogatást jelent. A kedvezmény a vételár megfizetésére fordítható. (Használt lakások esetében nincs ilyen kedvezmény, hiszen a vételár nem tartalmaz áfát.) De a csok-támogatásnál jelentkezik az a kedvező hatás is, hogy a vevőnek nem kell megfizetnie a vagyonátruházási illetéket, ami ugyan nem fordítható a vételár rendezésére, de a vásárlást követően jelentkező jelentős költségtétel elhagyását jelenti. S emellett még ott van a nagyon népszerű Babaváró, mely egy szabad célú támogatott kölcsön, melyhez a futamidő alatt született gyerekek után kamatmentesség és tartozáselengedés is kapcsolódhat. A családnak ideális lehet ez a kölcsön lakáscélja megvalósításához, ugyanis a futamidő alatt született egy gyerek miatt a kölcsön végig kamatmentes maradna. Ehhez természetesen meg kell felelni a Babaváró igénylési feltételeinek, illetve a bank bírálati szabályzata alapján is hitelképesnek kell lenni.

Nézzük ezeket az elemeket egy infografikán összegezve:

FORRÁS: BANKMONITOR

JÓL LÁTHATÓ, HOGY A LAKÁSVÁSÁRLÁSI, CSALÁDTÁMOGATÁSI FORMÁK EGYÜTTESEN MILLIÓKAT ÉRHETNEK A CSALÁDNAK, MIND TÁMOGATÁS, MIND KÖLTSÉGELENGEDÉS (ILLETÉK), MIND PEDIG KEDVEZMÉNYES, TÁMOGATOTT HITELEK, ILLETVE KÖLCSÖNÖK FORMÁJÁBAN (AZ IGÉNYLÉS FELTÉTELEINEK VALÓ MEGFELELÉS FÜGGVÉNYÉBEN PERSZE).

Összességében a használt lakás vásárlásához 2,63 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 20 millió forint támogatott hitelt kaphat a család, ez a vételár 75 százaléka. (A vissza nem térítendő támogatás 8,7 százalékát, míg a támogatott kölcsön a 66,6 százalékát teszi ki az árnak.)

Az új lakásra 7,85 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 20 millió forint támogatott hitelt vehet igénybe a család, ez összességében a vételár 46,4 százalékának felel meg. (A vissza nem térítendő támogatás 13 százalékát, míg a támogatott kölcsön 33,3 százalékát teszi ki az árnak.)

Cikkünk kiemelt képe illusztráció / kép forrása: Szabó Gábor - Origo