Mire érdemes figyelni a 2021-es lakástámogatásoknál?

Mire érdemes figyelni a 2021-es lakástámogatásoknál?

2021-01-31 13:42:47

Mire érdemes figyelni a 2021-es lakástámogatásoknál?


Januárban számos kedvezmény lépett életbe, amelyek nemcsak a saját ingatlanhoz jutást teszik könnyebbé, hanem a meglévő használt ingatlanok felújítását is. Melyik lakástámogatás mire használható fel és mennyi pénzt jelent az igénylőknek? Mire érdemes odafigyelni, mielőtt belevágna valaki bármelyikbe is? 

Az otthonteremtési program 2021-es bővítésének köszönhetően tízezrek vehetik elő a félretett ingatlancélokat. Az 5 százalékos lakásáfa és az áfa-visszatérítés szélesebb körben való elérhetősége miatt olcsóbb lett újépítésű ingatlanhoz jutni; különösen a csokos vevők spórolhatnak sokat az új támogatási rendszerben. A használt ingatlanok felújítására igényelhető támogatás, kiegészítve a februártól elérhető kamattámogatott lakásfelújítási kölcsön pedig olyan célokat is előtérbe helyezhet, amelyekre az elmúlt években nem volt lehetőség pályázni állami támogatásra. Nézzük meg, milyen támogatások indultak el januárban, és hogy mit érdemes tudni ezekről!

Lakásfelújítási támogatás és kölcsön

A Bank360.hu elemzői a legnagyobb érdeklődést a használt lakások felújítására igényelhető otthonfelújítási támogatással kapcsolatban tapasztalják. A vissza nem térítendő támogatás utólag, a felújítási munkálatok befejezését követően igényelhető, és az államkincstárhoz benyújtott számlák alapján a költségek 50 százalékát, de legfeljebb hárommillió forintot térít meg az állam. A maximális támogatás akkor használható ki, ha az anyagköltséget és a munkadíjat fele-fele arányban tudja elszámolni az igénylő.

A fentiek alapján a maximális támogatási összeghez legalább hatmillió forint értékben kell felújítani. Ehhez a támogatáshoz kapcsolt lakásfelújítási hitel nyújthat megoldást, melyet legfeljebb 3 százalékos kamattal kínálhatnak a bankok, február elsejétől. A kölcsön futamideje legfeljebb 10 év lehet, az igénylésnél pedig a hitelképesség igazolása mellett a támogatás feltételeinek is meg kell felelni. A hitelfelvételt követően a támogatás igényléséig legfeljebb egy év telhet el, tehát egy év áll rendelkezésre, hogy befejezze az igénylő a felújítási munkálatokat. Fontos továbbá, hogy a támogatás összegét kötelezően előtörlesztésre kell fordítani, az előtörlesztést követően pedig a hitelintézet fogja újraszámolni a havi törlesztőrészletet, változatlan futamidő mellett.

Csokhoz kapcsolódó kedvezmények

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kihasználása önmagában akár több millió forintot jelenthet egy család számára, januártól pedig további kedvezmények is társulnak az állami támogatáshoz. Újépítésű ingatlan vásárlása esetén a 2021-től ismét 5 százalékra csökkenő általános forgalmi adó is visszaigényelhető, ha a vétel csokkal történik. Ez egy nettó 50 millió forintos ingatlannál 2,5 millió forintot jelent. A támogatás a 2021. január 1-jén vagy azt követően kiállított számlák után vehető igénybe, legkésőbb 2022. december 31-ig. Fontos, hogy az 5 százalékos visszatérítést a csok igényléssel egy időben, a folyósító hitelintézetnél kell megigényelni.

Szintén a csokos vevőket érintő kedvezmény az illetékmentesség, amit az állami támogatás igénylése esetén sem az új, sem a használt ingatlanok után nem kell megfizetni. Az alapesetben 4 százalékos illeték az előző példánál maradva egy 50 millió forintos ingatlannál további kétmillió forint megspórolását jelenti az igénylőnek.

További újdonság a csoknál, hogy a tetőtér beépítésre a korábbinál magasabb összegű, akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást lehet igénybe venni, ha a munkálatok célja egy különálló, saját bejárattal rendelkező ingatlan kialakítása. Ebben az esetben az újonnan kialakított tetőtéri lakrész tulajdonosa az igénylő szülő vagy házaspár lesz, aki nem lehet ugyanaz a személy, mint akinek a földszinti lakrész is a birtokában van.

Áfa visszaigénylés - nem csak csokkal van rá lehetőség

A saját erős építkezéseknél is történt változás: januártól már nemcsak a preferált kistelepüléseken lehet az áfát legfeljebb 5 millió forintig visszaigényelni, hanem bármelyik hazai településen van erre lehetőség. Ennek a feltétele, hogy a felépített lakóház nem lehet nagyobb, mint 300 négyzetméter, lakás esetén pedig mint 150 négyzetméter - mindkét érték a hasznos alapterületre vonatkozik. Ezt a támogatást a 27 százalékos áfa tartalommal kiállított számlák kifizetése után lehet igénybe venni, az építési bekerülési költség megfizetéséhez, és az építkezés helyéül szolgáló telek vételárához. Ahhoz, hogy a maximális, ötmillió forintos támogatást igénybe lehessen venni, legalább 23,5 millió forint összértékre van szükség.

A legfeljebb ötmillió forintos támogatásnak a csokhoz hasonló feltételei is vannak:

  • házastársak és élettársak együttes igénylőként vehetik fel a támogatást,

  • legalább 180 napja fennálló folytonos társadalombiztosítási (tb) jogviszonyra van szükség,

  • a bekerülési költség legalább 70 százalékát számlával kell igazolni,

  • a támogatásban érintett ingatlanban tíz évig életvitelszerűen kell lakni, emellett nem terhelheti sem haszonélvezeti, sem használati jog - ennek megfelelően eladni sem lehet idő előtt, ellenkező esetben vissza kell fizetni az igénybe vett támogatást.

A saját erős építkezéseknél az áfa visszatérítés a 2018. január 1-jén vagy azt követően kiállított számlák után vehető igénybe, legkésőbb 2022. december 31-ig.