Nyeregben a vevők? Ennyit lehet alkudni épp az ingatlanpiacon

Nyeregben a vevők? Ennyit lehet alkudni épp az ingatlanpiacon

2024-06-23 15:08:48

Nyeregben a vevők? Ennyit lehet alkudni épp az ingatlanpiacon


A kereslet élénkülése idén tavasszal tovább javította az eladók pozícióit a lakáspiacon, így kisebb tere maradt az alkuknak. Ennek ellenére a vásárlás utolsó fázisa egyes esetekben még mindig igen jelentős megtakarítást kínálhat a vevők számára.


Ez év elején is kitartott az érdeklődés növekedése a lakáspiacon, így az OTP Ingatlanpont tapasztalatai szerint a március-májusi forgalom már a 2022 tavaszi lendületet idézte. Ennek megfelelően az alkuk lehetősége – igazodva az előző negyedév trendjéhez –, bár kis mértékben, de tovább szűkült. Az OTP Ingatlanpont friss statisztikái alapján országos átlagban 6,4 százalékot „beszélhettek le” a vevők az általuk kiszemelt otthonok árából a vásárlás végfázisában, az utolsó irányárhoz képest. Ez 0,1 százalékponttal kisebb, mint amit a téli hónapokban elérhettek.


Vidéken általános volt a vevők alkupozíciójának csökkenése, a legnagyobb mértékben a megyei jogú városokban (-6,3 százalék → -5,5 százalék), csekélyebb a kisebb városokban (-7,9 százalék → -7,5 százalék) míg a községekben leginkább stagnált (-7,9 százalék → -7,8 százalék). Március és május között Budapest bizonyult trendtörőnek (-3,0 százalék → -3,2 százalék), ám ott már a megelőző hat hónapban igen erős volt az alkuk gyengülése (-4,6 százalék → -3,0 százalék).

A különféle otthonok esetében egybehangzó volt a változás, a legerősebb csökkenés a panellakásoknál mutatkozott (-4,6 százalék → -3,5 százalék). Most mindenütt ezek a – hasonlóságuk és tömegességük miatt könnyebben árazható – otthonok kínálják a legszűkebb pályát az alkudozó vevőknek. Az átlagosan elérhető vevői alku a fővárosban 2,7, a megyeszékhelyeken 3,6, míg a kisebb városokban 4,4 százalék.