Riasztó előrejelzés: ennyivel drágul idén az ingatlanok fenntartása

Riasztó előrejelzés: ennyivel drágul idén az ingatlanok fenntartása

2024-05-08 12:44:00

Riasztó előrejelzés: ennyivel drágul idén az ingatlanok fenntartása


Becslések szerint a tavalyihoz képest idén mintegy 17-20 százalékos emelkedés várható az ingatlanok üzemeltetési költségében.

A változást több minden befolyásolja, erről Szabó László, a Lakásszövetkezetek Országos Szövetségének (LOSZ) elnöke nyilatkozott az Economxnak.

Ez az oka a költségek drágulásának

Úgy tűnik, hiába a távfűtéssel foglalkozó cégeknek adott plusz 160 milliárd forintos pótlólagos kormányzati támogatás, a lakásszövetkezetek és társasházak esetében is jelentős mértékű, az infláció nagyságrendjéhez igazodó költségemelkedések várhatóak. Mindez független attól, hogy még mindig érvényben van a rezsicsökkentés kormányzati rendszere. Mint kiderült, a rendszer elsődleges kedvezményezettjei elsősorban a panel- és blokktechnológiával épült lakásban élő mintegy 2,5-3 millió ember – mondta a LOSZ elnöke.


Az ingatlanüzemeltetés szempontjából szintén nem elhanyagolhatóak a személyi kiadásokkal járó költségek, melyek akkor is jelentős anyagi terhet okoznak, ha saját alkalmazottak látják el a műszaki és adminisztrációs tevékenységet.

További tényezők is növelik a fenntartás költségeit

További költségnövelő tényezői a lakóingatlanok üzemeltetésének az emelkedő gáz-, áram-, víz- és csatornadíjak.


Mindehhez társulnak még a karbantartási költségek, amelyek szintén megemelkedtek, hiszen jelentősen, csaknem 30 százalékkal drágultak tavaly az építőipari alapanyagok is.

A nem lakossági fogyasztók esetében még jelentősebb, mintegy 300 százalékos volt az emelés a közelmúltban a víz- és csatornadíjak esetében. 

Sokan még mindig hitetlenkedve kapják fel a fejüket, ha megtudják, hogy egy nő burkolóként, asztalosként, villanyszerelőként vagy szobafestőként dolgozik. Olvasd el cikkünket, és tudd meg, milyen előnyökkel jár, ha egy női szaki újítja fel az otthonodat.