Soha nem volt még ennyire kedvező egy magyar ingatlan árából spanyolt vagy olaszt venni

Soha nem volt még ennyire kedvező egy magyar ingatlan árából spanyolt vagy olaszt venni

2024-01-12 16:32:36


Soha nem volt még ennyire kedvező egy magyar ingatlan árából spanyolt vagy olaszt venni


Egy budapesti lakás árából ma már simán lehet venni spanyol, vagy olasz villát. E tekintetben tehát kétségtelenül utolértük Európát.


A meglepő eredményt annak köszönhetjük, hogy míg a spanyol és olasz ingatlanárak az elmúlt 10 évben gyakorlatilag nem nőttek, addig a magyar árak majdnem megháromszorozódtak. A változáshoz valószínűleg hozzájárult az energiaárak növekedése. A nálunk délebbre fekvő országokban az ingatlanok szigetelésére, a fűtésre kevesebb pénzt kell fordítani, mint nálunk. Mindazonáltal ezek az ingatlanpiaci fejlemények új perspektívákat nyitnak a magyarok előtt.


Egy ismerősöm eladott egy budapesti ingatlant és vett belőle egy spanyolt, kb. hasonló négyzetméteráron. A jövőt nem ismerjük, tehát nem tudhatjuk, ez befektetésileg mennyire kedvező váltás, azonban a múltat nézve az igaz, hogy soha nem volt ennyire kedvező egy eladott magyar ingatlanból spanyolt vagy akár olaszt venni, hiszen míg a magyar árak majdnem triplázódtak, az olasz és spanyol árak stagnáltak 2010 óta, és ez még a kb. 30%-kal drágábbá vált euró mellett is korábbiaknál sokkal kedvezőbb arányú cserét jelent.

Az ördög persze a részletekben van, főleg a lokációban, de ez nem is egy ilyen cserére való buzdítás vagy attól való eltanácsolás, csak a múltbeli tények rögzítése. Az ismerősömet pedig nem is elsősorban befektetési szándék vezérelte, hanem a nagyobb jogbiztonság keresése, ami árakban ugye nehezen kifejezhető előny. Ha van. Na persze végsősoron ez is befektetési szempont, és nem is a legutolsó.

Összevetésül az aktuális belvárosi négyzetméterárak a numbeo szerint, euró/nm:
Barcelona 6000
Madrid 3995
Budapest 3729
Malaga 3614
Sevilla 3289
Valencia 2067