Sokan nem tudják, de akár százezreket bukhatnak rajta - 4 fontos dolog, amiről tudnod kell ingatlanvásárlás előtt

Sokan nem tudják, de akár százezreket bukhatnak rajta - 4 fontos dolog, amiről tudnod kell ingatlanvásárlás előtt

2024-03-24 12:05:13

Sokan nem tudják, de akár százezreket bukhatnak rajta - 4 fontos dolog, amiről tudnod kell ingatlanvásárlás előtt


Ezeket mindenképp ellenőrizd le ingatlanvásárlás előtt, ha nem szeretnél elesni egy támogatástól, vagy elbukni a foglalót.

Az ingatlanvásárlás során számtalan dologra kell odafigyelni, az épület vagy lakás műszaki állapotától kezdve a tulajdonosi viszonyokig. Most azokat a szempontokat szedtük össze, amik különösen fontosak, ha valamilyen támogatást is szeretnél igénybe venni ingatlanvásárlás során.


4 fontos dolog, amiről tudnod kell ingatlanvásárlás előtt

A legfontosabb dolog egy ingatlan szemrevétele során a tulajdoni lap átnézése, hiszen nagyon nem mindegy, hogy egy vagy több tulajdonosa van egy ingatlannak. Van-e bejegyezve haszonélvező az ingatlanon, van-e teher rajta. Szerencsére a tulajdoni lapot bárki lekérheti a földhivatal oldaláról, amiből mindez megtudható. Szintén fontos, hogy belterületen vagy külterületen található az ingatlan, és hogy milyen besorolásba tartozik. Zártkerti ingatlanra például sok esetben nem igényelhető hitel. 

A 2024-ben bevezetett CSOK Plusz támogatást pedig csak az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás fő rendeltetés szerinti jelleggel nyilvántartott ingatlan, valamint tanya vagy birtokközpont jogi jelleggel nyilvántartott ingatlan lakáscélú épületei és a hozzátartozó földrészlet kaphat. Az ingatlannak emellett rendelkeznie kell minden közművel, így villamosenergia-szolgáltatással, egyedi fűtési móddal, közműves szennyvízelvezetéssel és közműves ivóvíz-szolgáltatással is. Így ezeket is mindenképp ellenőrizd, ha szeretnéd igénybe venni ezt a hitelt. A CSOK Plusz feltételeiről itt tudhatsz meg még több információt. 

Foglaló elvesztése

Azért is fontos, hogy csak a minden kritériumnak megfelelő ingatlanra tegyél le foglalót, mert könnyen elvesztheted ezt az összeget, ha mégis visszakoznál. Szerződésben szokás rögzíteni, hogy mi történik pontosan, ha valamilyen okból meghiúsul egy ingatlanvásárlás. Ha egyik fél sem felelős érte, a foglaló visszajár mindkét oldalnak, de ha valamelyik fél tehet róla, már más a helyzet. A teljesítés meghiúsulásáért felelős személy ugyanis elveszti az adott foglalót, a kapott foglalót pedig kétszeresen köteles visszatéríteni. 

Az első esetben a vevő hibájából nem valósul meg az adásvétel, például nem kapta meg a szükséges hitelt. Míg a második esetben az eladót terheli a felelősség, ezért a foglaló kétszeresét kell visszaadnia. Más a helyzet, ha foglaló helyett csak előleget adsz át az eladónak, mivel az így átadott összeg nem jár szankciókkal és a szerződés meghiúsulása esetén is visszajár. Könnyű összezavarodni a különféle jogi kifejezések között, ezért mindenképp fogadj ügyvédet ingatlanvásárlás során, aki segít eligazodni a témában.