Szakértő: Olcsóbbak lehetnek a lakások a CSOK módosítása miatt

Szakértő: Olcsóbbak lehetnek a lakások a CSOK módosítása miatt

2023-06-27 18:24:40

Szakértő: Olcsóbbak lehetnek a lakások a CSOK módosítása miatt


Jelentős változásokat hozhat az ingatlanpiacon a CSOK és a babaváró szabályainak változása. A szakértők szerint a jelenleg érvényben lévő rendszert is lehetett volna módosítani ahhoz, hogy spóroljon az állam, nem kellett volna kivonni a nagytelepüléseken élőket. 

2024-től valamilyen új program válthatja a CSOK-ot a városokban, ugyanis a lakás- és családtámogatások a kormányzat zászlóshajói voltak– mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági elemzője az ATV Start című műsorában. Ugyanakkor kérdés, hogy az esetleges új konstrukciókat miként fogadja majd a lakosság. 


A kormány bejelentése élénkítheti is az ingatlanpiacot– vélekedett a szakember, aki úgy látja, jelenleg fékezett habzású az ingatlanpiac, és ha továbbra sem történik semmi, akkor ez spórolási lehetőség az államháztartásnak is. 

„Siralmas, amit az elmúlt félévében láttunk az előző évek élénk ingatlanpiaci forgalmához képépest”– fogalmazott. 

Balogh szerint a CSOK esetében sok a kifizetett kamatprémium, államháztartási szinten is szemmel látható összeg. Ezt azonban a jelenleg érvényben lévő rendszerben is lehetett volna módosítani, nem kellett volna feltétlenül átalakítani a nagytelepüléseket érintő CSOK-ot. Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az állam akkor is spórolt volna, ha a kormány nem módosítja a feltételeket, mert most gyenge a kereslet, a piac „megoldja a spórlást” az állam számára– magyarázta. 

Herman Bernadett, a Bank360 elemzője felhívta a figyelmet arra, hogy az MNB statisztikái szerint az év első hónapjaiban– amikor a legmagasabb volt a kamatszint– nagyon kevés hitelt vettek fel, míg egy évvel korábban nyolcszor-tízszer magasabb volt az igénylések száma. 

Balogh László arra számít, a támogatott hiteleknek lehet nagyobb súlya. Az előttünk álló félévet tekintve nagy kérdés, az emberek miként fognak dönteni a törvénymódosítások tudatában. 

„Lehet, hogy reálisabb ingatlanpiaci árakkal találkozhatunk a következő félévben”– fogalmazott Balogh, aki ezt azzal magyarázza, hogy sok tulajdonos most gyorsan akarhatja értékesíteni a lakását a továbbköltözés miatt, így ez a folyamat lenyomhatja az árakat.