Zöld Otthon Hitel, egy újabb lehetőség az önálló otthonra

Zöld Otthon Hitel, egy újabb lehetőség az önálló otthonra

2021-10-10 11:54:49

Zöld Otthon Hitel, egy újabb lehetőség az önálló otthonra


Október első napjaitól egy újabb hitellehetőség áll az új lakást építeni akarók rendelkezésére. A Zöld Otthon Hitel Kizárólag BB energetikai besorolású új építésű ingatlan vásárlására vagy építésére vehető igénybe Magyarország területén.

A hitel az új lakáshoz kapcsolódó garázs vagy tároló új lakással egyidejűleg történő vásárlására, illetve építésére, valamint telekvásárlásra is felhasználható. Tetőtér beépítésére és emeletráépítésre is igényelhető, amennyiben az így létrejövő lakás megfelel az új lakás feltételeinek.

Masa Tamást, a Terra-Ép Kft. ügyvezető igazgatóját először azt kérdeztük, mi is az a BB minősítés. Elmondta, ez egy energetikai tanúsítvány, amellyel az épület energiaigényét határozzák meg. 2015-ben újították meg a rendszert, és a sima ABC besorolás helyett dupla betűkkel jelölik a házakat. Ezzel egy sokkal szigorúbb energetikai követelményrendszer jött létre, amelynek meg kell, hogy feleljenek az új építésű lakások. A BB jelölés azt jelenti, hogy az adott ingatlan energiaigénye közel nulla. Az új tanúsítványrendszerben az is előírás, hogy az épület energiafelhasználásának legalább 25 százaléka megújuló energiából származzon – mondta Masa Tamás, aki hozzátette, az utóbbi időben az általuk épített házak mind minimum BB besorolásúak voltak, azaz a szigorúbb követelményeknek is megfelelnek.

A BB besorolás többek között korszerű nyílászárók beépítésével és megfelelő szigeteléssel érhető el. Sokat számít az energetikai besorolásnál a megújuló energiaforrások használta, amely a legtöbb esetben a napelem. A Terra-Ép Kft-nél is ezt kérik a legtöbben. Azonban egyre több helyre építenek be hőszivattyút, ami nagyon alacsony energiaigényű. Egy ilyen rendszer napelemmel összekötve biztosíthatja azt, hogy a ház rezsije a nullához közelítsen.

Természetesen egy BB minősítésű ház felépítése valamennyivel többe kerül, körülbelül 1-2 százalékkal növeli a költségeket – folytatta Masa Tamás, de hozzátette, ez bőven megtérül a sokkal alacsonyabb rezsiköltségeken.