A babaváró-hitelezés összeomlott 2023-ban

A babaváró-hitelezés összeomlott 2023-ban

2024-01-12 16:40:36

A babaváró-hitelezés összeomlott 2023-ban


Idén év elején már csak az alacsony bázis miatt növekedés várható, ráadásul immár a babaváró teljes összege beszámítható önerőnek egy ingatlanhitelhez, beleértve a csok pluszt.


Éven belüli csúcsa jutott tavaly novemberben a babaváró igénylése: a családok 33,6 milliárd forint értékben igényelték a támogatássá alakítható hitelt a bankoktól. Ugyanakkor 2022 augusztusát megelőzően a családtámogatási termék 2019-es megjelenésétől kezdve nem találunk olyan hónapot, amikor kisebb összegben vettek volna fel a babavárót, mint tavaly novemberben – emlékeztet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Az év első 11 hónapjában folyósított 203,8 milliárd forint értékű babaváró több mint 40 százalékkal marad el a 2022-es hasonló időszak 387 milliárdos összegétől.

Gergely Péter szerint a 2023-as egész éves adatok még rosszabb képet mutatnak majd, várakozása szerint

2023 egészének teljesítménye 45 százalékkal maradhat el a bázisév adatától.

Ugyanakkor 2024 elején bizonyosan a babaváró sikereiről szólnak majd a tudósítások. Ezt önmagában garantálja, hogy az elmúlt év első hónapjaiban a 2022 decemberi hatalmas érdeklődésnek köszönhetően drasztikusan visszaesett a babaváró folyósítása - 2023 januárban az előző havi érték tizedére esett és alig 7 milliárdos volt az igénylések összege. Ennek következtében az éves növekedési ütem az alacsony bázis miatt magas lehet.

Gergely Péter szerint támaszt ad majd a növekedésnek az, hogy a babaváróban igényelhető hitel összege 10 százalékkal 11 millió forintra nőt januártól - márpedig az igénylők több mint 95 százaléka maximális támogatást igényel.

Emellett pedig nem elhanyagolható tényező az, hogy a családtámogatási rendszer idei feltételei szerint a babaváró összege önmagában alkalmas arra, hogy 100 százalékban elegendő önerő legyen a csok plusz konstrukciót felhasználva első lakásukhoz jutni akaró fiatal családoknak, hiszen a feltételek szerint az első lakást vásárlóknak a konstrukció igénybevételével elegendő 10 százalék önerőt felmutatni. Mindez azt jelent, hogy

a 11 milliós Babaváró összeggel számolva a fiatalok egyetlen forint saját erő nélkül tudnak majd maximálisan 61 millió forint értékű ingatlanokat megvásárolni

– emlékeztetett Gergely Péter.

A valódi önerő nélküli 50 millió forintos, fix 3 százalékos csok plusz hitelhez a 25 éves maximális futamidőt figyelembevéve elegendő lehet 700 ezer forintos nettó kereset igazolása.

A feltételek alapján ugyanakkor a csok plusz felvételében gondolkodó családoknak mihamarabb igényelniük kell a babavárót, hiszen a feltételek szerint az csak a folyósítást követő 90 nap után számítható be teljes összegében önerőként bármilyen – így csok plusz – hitel felvételéhez is.

* * *Minden, amit a 2024-ben induló CSOK Plusz támogatásról tudni kell

Jövőre indul a CSOK Plusz támogatás, ami a gyermekvállalást tervező pároknak jelenthet akár 50 millió Ft kedvezményes hitelt, valamint gyerekenként 10 millió Ft hitelelengedést. A CSOK Plusz minden településen elérhető lesz, ráadásul kombinálható a babaváró hitellel és a Falusi csok-kal. Ezzel a kalkulátorral megtudhatod, hogy 2024-től mennyivel jársz jobban az új CSOK Plusszal!