Egy százalékkal csökkentette a kormány a babaváró hitel büntetőkamatának mértékét, a májusi igénylőkre már ez vonatkozik. A Bank360.hu kiszámolta, hogy mit jelent a módosítás az új igényléseknél. Megváltozott az is, hogy a bankok mennyi pénzt kapnak az ál

Egy százalékkal csökkentette a kormány a babaváró hitel büntetőkamatának mértékét, a májusi igénylőkre már ez vonatkozik. A Bank360.hu kiszámolta, hogy mit jelent a módosítás az új igényléseknél. Megváltozott az is, hogy a bankok mennyi pénzt kapnak az ál

2022-04-19 16:38:04

Egy százalékkal csökkentette a kormány a babaváró hitel büntetőkamatának mértékét, a májusi igénylőkre már ez vonatkozik. A Bank360.hu kiszámolta, hogy mit jelent a módosítás az új igényléseknél. Megváltozott az is, hogy a bankok mennyi pénzt kapnak az államtól a támogatott konstrukciók után.


Módosította a kormány a babaváró hitel feltételeit, ami többek között a büntetőkamat mértékét is érintette. A módosítás lényege, hogy

  • a kamattámogatás időszakában a referenciakamat 130 százalékának nem a 2, hanerm 1 százalékponttal növelt értéke adja majd az ügyleti kamatot,
  • a kamattámogatás elvesztése után a referenciakamat 130 százalékának nem az 5, hanem a 4 százalékponttal növelt értéke lesz az ügyleti kamat.

Az ügyleti kamat tehát minden esetben egy százalékponttal alacsonyabb lesz, mint eddig volt, aminek köszönhetően csökken a büntetés mértéke is. Büntetést akkor kell fizetni, ha az igénylők nem teljesítik a gyermekvállalásra vonatkozó feltételt, vagy más téren szegnek szerződést, és elveszítik az állami kamattámogatást.


Mennyivel lesz kevesebb a büntetés?

A Bank360 számításai szerint abban az esetben, ha egy most szerződő házaspár felveszi a tízmilliós babaváró hitelt, de az első öt évben nem teljesíti a gyermekvállalásra vonatkozó feltételt, akkor 3 561 750 forintos büntetésre számíthat. Rájuk még a most érvényes feltételek vonatkoznak.

Májustól azonban már a módosításnak megfelelő, alacsonyabb ügyleti kamat kerül be a hitelszerződésekbe, így hiába emelkedik tovább a referenciamutató (4,45 százalékról 5,08 százalékra), az igénylők valamivel kisebb büntetésre számíthatnak. Az ügyleti kamat a mostani feltételek szerint 8,6 százalék lenne a kamattámogatás időszakában, a kamatcsökkentés hatására viszont 7,6 százalékra csökken ez az érték. A Bank360.hu kalkulációja szerint azok, akik májusban veszik fel a babaváró hitelt, és öt év alatt nem születik gyermekük, 3 421 800 forintos büntetéssel számolhatnak. A magasabb értékkel kalkulálva ez az összeg több mint 3,8 millió forint lenne, vagyis a kamat csökkentése körülbelül 400 ezer forintot jelent a mostani feltételekhez képest.


Hosszabb távon többet segíthet a módosítás

A kamattámogatás visszafizetése után jön a feketeleves, mivel a fennmaradó tőketartozást a megemelt kamattal kell majd tovább törleszteni. Májustól az ügyleti kamat ebben az esetben a referenciamutató 130 százalékának a 4 százalékponttal növelt értéke lesz a korábbi 5 százalékpont helyett. Hosszabb távon ez a csökkentés akár több millió forintot is jelenthet egy házaspárnak. A korábbi, legfeljebb 50 ezer forintos havi törlesztőrészlethez képest azonban így is jelentősen többet kell majd fizetni. A büntetőkamat csökkentése enyhíteni tudja valamelyest azt az anyagi terhet, amit a szerződésszegés ró az igénylőkre.

A változások 2022. április 29-től lépnek hatályba, vagyis a gyakorlatban azokat érinti, akik májusban vagy azután kötnek majd babaváró hitel szerződést.

A bankokat fix költségtérítésre váltották

A hitelintézeteket az általuk folyósított

  • csok,
  • adó-visszatérítési támogatás,
  • jelzáloghitel-elengedés,
  • babaváró hitel összege után állami költségtérítés illette meg.

A csok és az adó-visszatérítés folyósítások után eddig az összeg 2 százalékának megfelelő állami költségtérítés illette meg a bankokat. Ez új lakás építése esetén 80 ezer forintra, új vagy használt lakás vásárlása esetén 40 ezer forintra változik. Az összeg fix, ezután nem függ a folyósított támogatás összegétől. A kamattámogatott csok-hitel után 1,5 százalékos egyszeri költségtérítés illeti meg a bankokat. A jelzáloghitel-elengedés támogatás folyósítása után a korábbi 1 százalék helyett a rendelet hatályba lépése után egyszeri 10 ezer forintos költségtérítést fognak kapni a bankok.

A babaváró hitelnél is történik változás: a babaváró-hitelszerződéseknél a bankok a jogszerűen folyósított kölcsön összege után eddig 0,8 százalékos mértékű, a december 31-én fennálló állomány után február 28-áig 0,3 százalékos mértékű költségtérítés illette meg, amelyet a babaváró támogatásokkal együtt számolt el a bank a kincstárral. Ez április 29-étől egységesen 50 ezer forintra változik.

* * *Ingatlanvásárláson gondolkodik?

A teljes futamidő alatt több millió forintot spórolhat egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitelen, ha jól választ bankot. Hasonlítsa össze különböző pénzintézetek fix és változó kamatozású ajánlatait a hvg.hu és a Bank360 közös hitelkalkulátorával!




HÚZZUNK UJJAT A
SÖTÉTSÉGGEL!

A HVG a következő generáció tájékozódásának segítésére tám